Prípady vtáčej chrípky v októbri potvrdili na farme v Dvoroch nad Žitavou aj v drobnochove na území Modry. K prenosu na človeka dochádza pri úzkom kontakte s infikovanými chorými vtákmi, ich fekálnymi produktmi, infikovanou krvou a orgánmi.
Rizikom môžu byť aj vodné plochy kontaminované vírusom vtáčej chrípky. "Z toho dôvodu sa neodporúča kúpať sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých sa našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá," špecifikoval úrad.
Podstatná je podľa ÚVZ aj dôkladná tepelná úprava potravín. Pokrm z hydiny a vajec je potrebné upraviť tak, aby teplota dosiahla najmenej 70 stupňov Celzia, teda vajcia by sa mali variť minimálne šesť minút. "Neodporúča sa konzumovať surové alebo nedostatočne tepelne upravené pokrmy z hydiny (vrátane vajec)," doplnil.