Reklama

JABLKÁ sú často podceňované: Povieme vám, prečo by ste mali jesť aspoň JEDNO denne!

JABLKÁ sú často podceňované: Povieme vám, prečo by ste mali jesť aspoň JEDNO denne!

Zdroj: istock

Reklama

Pulty sú plné typického jesenného ovocia. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR upozorňujú, že jablká sú bohatým zdrojom vitamínu C a vlákniny. Napriek tomu sú často podceňované. V skutočnosti je však ich hodnota neoceniteľná. Ako hovorí známe príslovie: „Jedno jablko denne a lekár je zbytočný.“

Zaujímavé je, že na svete existuje viac ako sedemtisíc odrôd jabĺk, ktorých pôvod siaha až do Strednej Ázie, kde ich ľudia pestujú už viac než 4 000 rokov. Jedno stredne veľké jablko je nielen chutné, ale aj výživné - obsahuje približne 95 kalórií, 0 gramov tuku, 1 gram bielkovín, 25 gramov sacharidov, 19 gramov prirodzene sa vyskytujúceho cukru a 3 gramy vlákniny.

„Jablká obsahujú nielen vitamíny, ako je vitamín C, ale aj dôležité minerálne látky, ako napríklad draslík,“ vysvetľuje Natália Šranková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. „Celkový výskum ukazuje výhody pri zvládaní srdcových chorôb a cukrovky 2. typu,“ píše Julie Corliss, výkonná redaktorka Harvard Heart Letter.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča zaradiť ovocie a zeleninu do denného jedálnička, pretože môžu pomôcť v prevencii rôznych neprenosných ochorení vrátane kardiovaskulárnych chorôb a niektorých druhov rakoviny.

Epikatechín

Je prírodná zlúčenina, ktorá sa nachádza v potravinách, ako sú jablká, čaj a horká čokoláda. Je známy svojimi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, ktoré môžu zlepšiť kardiovaskulárne zdravie a posilniť imunitný systém. Pravidelná konzumácia epikatechínu môže prispieť k dlhšiemu a zdravšiemu životu.

Štyri účinky ovocia na naše telo:

1. Zaženie hlad

  • Rozpustná vláknina absorbuje vodu a vytvára gél, ktorý spomaľuje vstrebávanie živín.
  • Tento proces pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo zabraňuje náh­lym pocitom hladu.
  • Vysoký obsah vody navyše prispieva k pocitu plnosti.

2. Predlžuje život

  • Britskí vedci z Inštitútu pre výskum potravín v Norwichi objavili, že jablká môžu prispieť k predĺženiu života. Oddelili a vyčlenili polyfenoly, najmä epikatechín, ktorý:
  • zlepšuje krvný obeh,
  • posilňuje imunitný systém,
  • omladzuje srdce.
  • Najvyššie koncentrácie epikatechínu sa nachádzajú v divo rastúcich jablkách.
  • Pravidelná konzumácia má priaznivý vplyv na zdravie srdca, čo vedie k dlhšiemu životu.
Súvisiace