3. Znižuje krvný tlak
- Vedci sa zhodujú, že antioxidanty v šupkách jabĺk podporujú lepší prietok krvi.
Draslík: Jablká obsahujú draslík, ktorý pomáha vyvažovať sodík v tele a uvoľňuje krvné cievy, čím znižuje krvný tlak.
Vláknina: Vysoký obsah vlákniny, najmä pektínu, zlepšuje zdravie srdca a môže znižovať „zlý“ LDL cholesterol, čo prispieva k regulácii krvného tlaku.
Antioxidanty: Obsahujú flavonoidy a polyfenoly, ktoré majú protizápalové účinky a zlepšujú zdravie ciev, čím prispievajú k nižšiemu krvnému tlaku.
Kontrola hmotnosti: Nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny pomáhajú udržiavať zdravú hmotnosť, čo je dôležité pre prevenciu hypertenzie.
4. Podporuje zdravie pleti
- Jablká vďaka veľkému množstvu vody pokožku hydratujú a udržiavajú ju napnutú.
- Pomáhajú redukovať jemné vrásky.
- Bojujú proti nečistotám a detoxikujú organizmus.
- Majú protizápalové vlastnosti.
- Môžu sa využiť aj ako maska na tvár.
Ingrediencie
- 2 ošúpané jablká nakrájané na tenké mesiačiky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 125 g zmäknutého masla na vymastenie
- 140 g kryštálového cukru
- 3 vajcia z voľného chovu, pri izbovej teplote, rozšľahané
- 225 g hladkej múky
- 2 zarovnané ČL prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 5 lyžíc plnotučného mlieka
- škorica
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 stupňov. Okrúhlu tortovú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom.
- Jablká obalíme v citrónovej šťave a odložíme bokom.
- Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s cukrom do nadýchanej hmoty. Pridáme vajcia a šľaháme dohladka. Preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ a dobre premiešame. Pomaly pridávame mlieko a po každom pridaní dobre premiešame, kým nezískame hladké cesto.
- Cesto preložíme do tortovej formy. Umiestnime naň plátky jabĺk plochou stranou nadol do špirály.
- Na posypanie cesta zmiešame cukor a škoricu.
- Pečieme v strede rúry 40 - 45 minút alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá a vrch nebude zlatohnedý.
- Necháme 15 minút vychladnúť vo forme.
- Podávame teplé alebo pri izbovej teplote so šľahačkou.