V nasledujúcich hodinách sa všetci členovia rodiny, ktorí rezance zjedli, začali cítiť veľmi zle, prejavovali sa u nich príznaky nevoľnosti, zvracania a bolesti brucha. Boli prijatí do nemocnice na ošetrenie, ale v nasledujúcich dňoch všetci podľahli záhadnej chorobe.
Po týchto úmrtiach začali miestne úrady vyšetrovať, čo spôsobilo, že väčšina prítomných členov rodiny zomrela. Neskôr odhalili, že počas procesu zmrazovania a rozmrazovania sa rezance pokazili, čo spôsobilo vysokú koncentráciu smrteľnej kyseliny bongkrekovej. Vysoká koncentrácia tejto kyseliny bola zistená v rezancoch aj v žalúdočnej tekutine členov rodiny.
Čo je kyselina bongkreková a ako vzniká?
Kyselina bongkreková je smrteľný toxín, ktorý sa tvorí v niektorých fermentovaných potravinách. Tento toxín, ktorý produkuje baktéria burkholderia gladioli, je bez zápachu a chuti, čo znamená, že rodina počas konzumácie jedla nemala ani potuchy o jeho nebezpečnosti.