Presný zdroj nákazy ešte nie je známy, no mohlo by ísť o plátky cibule. E. coli je baktéria bežne prítomná v črevách zvierat a ľudí a zohráva úlohu pri trávení. Mnohé jej kmene sú neškodné, ale niektoré môžu produkovať toxíny, ktoré spôsobujú vážne zdravotné problémy.
Práve patogénny kmeň E. coli O157, ktorý môže spôsobiť silné žalúdočné kŕče, hnačky a ďalšie vážne príznaky, sa vyskytol vo viacerých vzorkách z rýchlych občerstvení tejto svetoznámej siete.Infekcie E. coli v reštauráciách, školách alebo pri domácej príprave jedla najčastejšie pochádzajú z kontaminácie surových potravín, ako sú mleté mäso, nepasterizované mlieko alebo neumyté ovocie a zelenina.
Prečo je nebezpečná?
E coli O157 patrí medzi najagresívnejšie kmene a je známa tým, že dokáže produkovať shigatoxíny, ktoré napádajú črevné bunky. Okrem toho, že spôsobuje ťažké žalúdočné problémy, tieto toxíny môžu pri preniknutí do krvného obehu vážne poškodiť obličky, čo je obzvlášť nebezpečné pre malé deti a starších ľudí. Práve preto je dôležité dávať si na hygienu pri manipulácii s potravinami.
Neopodstatnené obavy
Hoci nákaza v USA viacerých znepokojila, na Slovensku sú obavy neopodstatnené. „Chceli by sme ubezpečiť slovenských zákazníkov, že všetky ingrediencie a produkty v slovenských reštauráciách McDonald's sú bezpečné. Na slovenskom trhu spolupracujeme výhradne s overenými dodávateľmi, ktorí bez výnimky spĺňajú naše prísne požiadavky na bezpečnosť a kvalitu dodávaných potravín. Dbáme na to, aby každý produkt podávaný v našich reštauráciách spĺňal najprísnejšie normy, a zaručujeme tak, že si naši zákazníci môžu vždy bezpečne vychutnať svoje jedlo," hovorí Lucia Poláčeková, PR manažérka spoločnosti McDonald's na Slovensku a v Českej republike.
Ako sa infekcia prejavuje a ako jej predísť si prečítajte na druhej strane.