Čo zistila kontrola?
Medveď mal byť podľa informácií Nového Času ulovený v okrese Liptovský Mikuláš poľovným združením v Pribyline. Po ulovení ho musel prehliadnuť autorizovaný veterinár a vzorka mäsa musela byť v laboratóriu skontrolovaná na parazitárne ochorenie trichinelóza a až potom sa po presne stanovenom postupe mohlo pustiť na spracovanie a konzumáciu. Konečná kontrola pri spracovaní a konzumácii spadá pod regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Pôvodom a kvalitou medvedieho mäsa v Hurajtovej kolibe sa teda zaoberali príslušní kontrolóri. „Dňa 5. novembra vykonali odborní pracovníci RÚVZ Poprad úradnú kontrolu potravín vo vami spomínanej prevádzke. Úradná kontrola bola zameraná na vysledovateľnosť mäsa z medveďa hnedého, ktorý bol v prevádzke ponúkaný ako pokrm - špeciálne menu medvedí guláš. Kontrole boli predložené nadobúdacie doklady a výsledok laboratórneho vyšetrenia voľne žijúcej zveri Veterinárnym ústavom vo Zvolene v zmysle platnej legislatívy,“ povedala nám Mária Vaclavová, vedúca oddelenia hygieny, výživy a bezpečnosti potravín RÚVZ a dodala, že kontrola nezistila žiadne pochybenie prevádzkovateľa.