Pitie červeného vína nezabraňuje vzniku rakoviny a alkohol je známou príčinou vzniku rakoviny. Odborníci sa napriek tomu domnievajú, že aspoň jedna zložka tohto nápoja - zlúčenina nazývaná resveratrol - môže mať skutočne pozitívne zdravotné účinky.
Ako informuje Guardian, vedci sa pustili do veľkej štúdie. Bude posudzovať, či by nízka dávka tejto chemickej látky, ktorá sa nachádza aj v červenom hrozne, čučoriedkach a arašidoch, mohla pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny čriev. Účastníkmi výskumu budú aj pacienti, ktorým hrozí zákerné ochorenie hrozí.
„V rámci štúdie Colo-Prevent sa púšťame do jedinečného experimentu, aby sme zistili, ako by lieky mohli zastaviť rast polypov v čreve,“ uviedla profesorka Karen Brownová, výskumníčka rakoviny na univerzite v Leicesteri a hlavná výskumníčka štúdie. „Táto štúdia by mohla mať veľký význam pre prevenciu rakoviny hrubého čreva u ľudí, u ktorých je najväčšia pravdepodobnosť, že sa u nich s pribúdajúcim vekom toto ochorenie vyvinie.“
Pokračovanie článku na ďalšej strane >>>