Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vo víne je... Prevencia? Táto zložka môže znížiť riziko rakoviny! Vedci sa pustili do veľkej veci

Vo víne je... Prevencia? Táto zložka môže znížiť riziko rakoviny! Vedci sa pustili do veľkej veci

Zdroj: Istockphoto

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Červené víno sa kedysi považovalo za blahodarné pre zdravie či za ochrancu pri srdcových problémoch. Tradovalo sa, že by dokonca mohlo predĺžiť život. Napriek tomu, že vedci toto tvrdenie vyvrátili, jednej zo zložiek venovali výnimočnú pozornosť! Ako to ovplyvní naše zdravie?

Pitie červeného vína nezabraňuje vzniku rakoviny a alkohol je známou príčinou vzniku rakoviny. Odborníci sa napriek tomu domnievajú, že aspoň jedna zložka tohto nápoja - zlúčenina nazývaná resveratrol - môže mať skutočne pozitívne zdravotné účinky.

Ako informuje Guardian, vedci sa pustili do veľkej štúdie. Bude posudzovať, či by nízka dávka tejto chemickej látky, ktorá sa nachádza aj v červenom hrozne, čučoriedkach a arašidoch, mohla pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny čriev. Účastníkmi výskumu budú aj pacienti, ktorým hrozí zákerné ochorenie hrozí.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rakovina čriev / skoré príznaky / Tiktok video / zdravie

    „V rámci štúdie Colo-Prevent sa púšťame do jedinečného experimentu, aby sme zistili, ako by lieky mohli zastaviť rast polypov v čreve,“ uviedla profesorka Karen Brownová, výskumníčka rakoviny na univerzite v Leicesteri a hlavná výskumníčka štúdie. „Táto štúdia by mohla mať veľký význam pre prevenciu rakoviny hrubého čreva u ľudí, u ktorých je najväčšia pravdepodobnosť, že sa u nich s pribúdajúcim vekom toto ochorenie vyvinie.“

    Pokračovanie článku na ďalšej strane >>>

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace