Na mikrobiologické vyšetrenie bolo odobratých 140 vzoriek, z toho štyri nevyhoveli požiadavkám platnej legislatívy, zo 42 odobratých vzoriek na chemickú analýzu na zistenie prítomnosti syntetických farbív nevyhoveli tri vzorky. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava o tom informoval na sociálnej sieti.
Najčastejšími nedostatkami boli nevyhovujúca úroveň podávania zmrzliny v prevádzke, používanie surovín po lehote spotreby, respektíve dátume minimálnej trvanlivosti, nesprávne označenie predávanej zmrzliny, odobratie a odloženie vzorky vyrobených zmrzlín na 48 hodín či nedostatky v prevádzkovej hygiene.
"V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sme zaznamenali nárast nedostatkov v nedostatočnom označení zmrzlín. Prevádzky ponúkali naďalej zmrzlinu v kornútikoch obalených papierovou servítkou z dôvodu zabránenia priameho kontaktu rúk s jedlým obalom. Pri manipulácii so zmrzlinami boli používané jednorazové ochranné rukavice. V čase výkonu kontrol bola prevádzková a osobná hygiena na požadovanej úrovni. Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. Zdravotná a odborná spôsobilosť u prítomných pracovníkov bola preukázaná," priblížila regionálna hygienička Eva Fitzová.
Ako sa vyrába tradičná Turecká zmrzlina? Vďaka tomuto videu si niektorí z vás aj zaspomínajú
V prípade zistených nedostatkov bolo uložených desať opatrení na mieste, desať blokových pokút v celkovej výške 1700 eur a voči zodpovedným prevádzkovateľom zariadení budú začaté dve správne konania s navrhovanou sumou sankcií 1500 eur.
Kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie, pričom boli kontroly spojené s odberom vzoriek, ktorý bol zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny.