Lepšia imunita
“Červené víno obsahuje antioxidanty, ako polyfenoly – resveratrol a flavonoidy, ktoré chránia bunky pred poškodením,“ vysvetľuje Nichola.
„Antioxidanty pomáhajú znižovať zápaly a podporovať funkciu imunitného systému.“
Nižší krvný tlak
Červené víno je spájané aj so zlepšením kardiovaskulárneho zdravia.
“Polyfenoly, vrátane resveratrolu a katechínov, zlepšujú funkciu ciev a môžu znižovať krvný tlak,“ vysvetlila Rhiannon.
“Tieto zlúčeniny prispievajú k zvýšeniu HDL (dobrého) cholesterolu a znižovaniu LDL (zlého) cholesterolu, ktorý hrá úlohu pri ateroskleróze,“ pokračovala.
Výskum univerzít v Belfaste a Kieli okrem toho ukázal, že tri poháre červeného vína týždenne môžu naozaj výrazne znížiť krvný tlak.
Nižšie riziko rakoviny
Chemická látka resveratrol môže podľa výskumov pomôcť chrániť pred rakovinou. Vedci z univerzity v Leicestri skúšajú preventívnu tabletku proti rakovine hrubého čreva na báze resveratrolu.
Nichola však upozorňuje, že tieto polyfenoly je lepšie získavať z ovocia, ako sú bobuľové plody či hrozno.
»»» Pokračovanie benefitov si prečítate na ďalšej strane článku! »»»