Čo je to celiakia?
Katarína Bergendiová, imunologička z ImunoVital Centra
Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolané neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raže a ovsa. Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepkom), čo je bielkovina niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu - v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal a spôsobuje zhoršené vstrebávanie mnohých látok (napr. vitamínov, vápnika, železa).
Prečo a kedy vzniká celiakia?
Celiakia je geneticky podmienené ochorenie, čo znamená, že sa často vyskytuje v rodinách. Faktory životného prostredia, ako sú infekcie alebo stres, môžu tiež prispieť k tomu, že sa ochorenie prejaví, ale nespôsobujú ho.
Najčastejšie prejavy
- tráviace problémy ako bolesť brucha, nadúvanie, hnačka alebo zápcha
- strata hmotnosti z dôvodu zníženej schopnosti vstrebávať živiny
- únava a slabosť v dôsledku nedostatku živín
- kožné prejavy ako vyrážky, pľuzgieriky, svrbenie
- nedostatok železa a ďalších vitamínov
- depresia, podráždenosť alebo bolesť hlavy
- u detí sa môže prejaviť spomaleným rastom a oneskoreným vývojom