Flavonoidy z kakaového prášku môžu chrániť telo pred negatívnymi účinkami mastných jedál. Šálka kakaa z netučného kakaového prášku bez pridaného cukru alebo extra tmavej čokolády s obsahom kakaa nad osemdesiat percent môže ľuďom pomôcť zmierniť účinky konzumácie ďalších nezdravých potravín s vysokým obsahom jednoduchých cukrov a nasýtených tukov - alebo rýchleho občerstvenia.
Okrem kakaa sa flavanoly nachádzajú aj v jablkách a čaji. „Vieme, že keď sú ľudia v strese, majú tendenciu inklinovať k jedlám s vysokým obsahom tukov. Už skôr sme ukázali, že mastné jedlá môžu zhoršiť regeneráciu ciev v tele po strese. V tejto štúdii sme chceli zistiť, či pridanie jedla s vysokým obsahom flavanolu k mastnému jedlu zníži negatívny vplyv stresu na organizmus,“ uviedla doktorka Catarina Rendeira z Birminghamskej univerzity.
„Tento výskum ukazuje, že pitie alebo konzumácia potravín s vysokým obsahom flavanolov sa môže použiť ako stratégia na zmiernenie niektorých účinkov horšieho výberu potravín na cievny systém. To nám môže pomôcť robiť informovanejšie rozhodnutia o tom, čo jeme a pijeme v období stresu,“ dodal doktor Rendeira.
„Moderný život je stresujúci a vplyv stresu na naše zdravie a ekonomiku je dobre zdokumentovaný, takže každá zmena, ktorú môžeme urobiť, aby sme sa chránili pred niektorými príznakmi stresu, je pozitívna. Pre tých, ktorí majú tendenciu siahnuť po nejakej pochúťke, keď sú v strese, alebo sú závislí na určitom jedle, pretože pracujú pod veľkým tlakom alebo majú málo času, by mohlo zavedenie niektorých z týchto malých návykov znamenať skutočnú zmenu,“ uzavrel profesor Jet Veldhuijzen van Zanten z Birminghamskej univerzity v rozhovore pre The Independent.