Tarhoňa na plechu so slaninou s vajíčkami
Na 4 porcie budeme potrebovať
• 250 g tarhone
• 2 menšie cibule
• 5 zelených paprík
• 3 paradajky
• 1 lyžičku mletej červenej papriky
• 300 ml kyslej smotany
• 4 vajcia (uvarené natvrdo)
• 100 g maďarskej mangalicovej klobásy
• 150 g plátkov slaniny
• soľ
• olej
Príprava: 15 minút
Varenie: 15 minút
Pečenie: 20 minút
Postup:
Tarhoňu opečte za stáleho miešania dozlatista na rozohriatom oleji. Osoľte, zalejte horúcou vodou (dvojnásobným množstvom, ako bolo tarhone) a pod pokrievkou duste asi 15 minút, kým všetka tekutina nevsiakne. Tarhoňa má byť zrnitá ako ryža, nie rozvarená. Cibuľu, papriku a paradajky umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Opečte na tuku dochrumkava, posypte mletou paprikou a soľou. Nechajte vychladnúť a zmiešajte s kyslou smotanou. Vajcia uvarené natvrdo ošúpte a nakrájajte na kolieska. Na kolieska nakrájajte aj klobásu. Stredne veľký plech vymastite a dajte doň tarhoňu. Nalejte kyslú smotanu so zeleninou, pridajte vajcia a klobásu. Zakryte plátkami slaniny. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C ešte 20 minút.