Niektoré z jedál, ktoré do tohto rebríčka umiestnili, síce nemajú rýdzo slovenský pôvod, no sú súčasťou našej kuchyne tak dlho, že ich už prakticky považujeme za svoje!
Rebríček zahŕňa nie len tradičné slovenské jedlá, ale aj produkty, ktoré sú spojené so salašníckou kultúrou. Zostavili ho na základe hodnotenia tisícov gurmánov, ktorí radi objavujú nové chute. Poradie tohto zoznamu sa priebežne mení, no prvá desiatka väčšinou zahŕňa rovnaké jedlá.
1. Ovčí salašnícky údený syr
V aktualizovanom rebríčku získal najvyššie hodnotenie spomedzi všetkých slovenských potravín práve údený ovčí syr. Jeho história siaha ďaleko, keďže ovčí syr vyrábali už staroveké civilizácie. Do karpatskej oblasti sa jeho výroba dostala v stredoveku vďaka Valachom. Syr sa údi na tvrdom dreve a vyrába sa v rôznych tvaroch - najčastejšie v podobe hrudky. Zvonka je pevný a suchý, s kôrkou a malými škvrnami, ktoré vznikajú pri údení.
Viac sa dozviete na ďalšej strane→