4. Lokše
Tenké, chrumkavé zemiakové placky, proste lokše! Neodmysliteľne patria k slovenskej kuchyni a skvele sa hodia k pečenej kačke s kapustou alebo k pečienke. Lokše sa vyrábajú z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých okrúhlych tvarov. Hoci sa tradične konzumujú ako slaná pochúťka, niektoré regionálne druhy sa podávajú na sladku.
5. Šišky
Šišky sa tradične pripravujú z kysnutého cesta, ktoré sa zvonka smaží do zlatista a chrumkava, zatiaľ čo vo vnútri zostáva mäkké, ľahké a vzdušné. Hoci sa môžu pripravovať aj bez náplne, najčastejšie sa plnia džemom, vanilkovým alebo čokoládovým krémom a vrch sa zvyčajne posype práškovým cukrom alebo pokvapká čokoládou.
Viac sa dozviete na ďalšej strane→