6. Guláš
Tradičný guláš je výdatné dusené mäso podávané s tmavočervenou omáčkou, ktorá je silne ochutená paprikou. V priebehu histórie sa toto jedlo s maďarským pôvodom stalo jedným z najbežnejších jedál v Českej republike a na Slovensku. Tieto dve krajiny vytvorili svoju jedinečnú verziu, ktorá sa mierne líši od originálu. Zvyčajne pozostáva z hovädzieho, bravčového alebo divinového mäsa, ktoré sa opečie a dusí spolu s cibuľou niekoľko hodín, kým vývar nezhustne. Existuje mnoho druhov tohto rustikálneho pokrmu, vrátane tých s rôznymi kusmi mäsa, hustejším a redším vývarom, zemiakmi, rascou, majoránkou a dokonca aj klobásami a hubami.
7. Halušky
Opäť sa v zozname objavili halušky! Tentorkát však nie klasické bryndzové, ale len čisté. Cesto sa pripravuje zo strúhaných zemiakov a múky. Zvyčajne sa pripravujú tak, že sa cesto rozotrie na drevenú dosku a malé kúsky cesta sa vykrajujú a hádžu priamo do vriacej vody. Pri inom, modernejšom spôsobe sa používa špeciálne haluškové sitko, cez ktoré sa cesto jemne pretláča a hádže do vody, pričom vznikajú malé knedličky. Výsledkom oboch techník sú knedle nepravidelného tvaru, ktoré majú jemnú štruktúru a svetlú farbu.
Viac sa dozviete na ďalšej strane→