10. Slovenská parenica
Slovenská parenica je mäkký syr, ktorý sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Syr sa môže vyrábať aj zo zmesi surového ovčieho a kravského mlieka, pričom obsah ovčieho mlieka musí byť najmenej 50 %. Parenica sa stáča do dvoch valčekov, ktoré sú spojené do tvaru písmena S alebo špirály, parí sa a ľahko sa údi. Zvitky sa zviažu syrovou šnúrkou alebo reťazou. Jeho vôňa je dymová s charakteristickou vôňou ovčieho mlieka a chuť je jemná, mierna a mierne slaná. Na Slovensku ju však poznáme aj v jej neúdenej podobe.
Kompletný rebríček 42 najobľúbenejších slovenských jedál obsahuje ešte oštiepok, ktorý sa umiestnil na 11. mieste, tradičný skalický trdelník obsadil 15. miesto, korbáčiky sú na 17. mieste. 18. priečku obsadili bryndzové pirohy a za nimi na 20. mieste sa umiestnila krupicová kaša. Obľúbené bratislavské rožky obsadili 24. pozíciu, treska sa ocitla na 25. mieste a za ňou nasledovali oškvarky a žemľovka. Strapačky obsadili 32. miesto a fliačky s kapustou boli hneď za nimi, no a na poslednom mieste sa umiestnila smotanová nátierka!