Je pravdepodobnejšia po tvrdom alkohole a bublinkovom alkohole. Tí, ktorí sa chcú vyhnúť nepríjemnému psychickému stavu, by sa nemali opíjať vôbec. Niektorí sa však snažia úzkosť opäť prepiť, čím sa dostávajú do démonickej špirály alkoholizmu.
Neurovedec profesor David Nutt z Londýnskej univerzity dlhodobo skúma účinky alkoholu na nervový systém. Varuje aj pred sýteným alkoholom, ktorý sa rýchlejšie vstrebáva do krvi, rýchlo vyvoláva opilosť a podporuje silnejšiu poalkoholickú úzkosť.
Profesor Nutt tvrdí, že čím rýchlejšie sa človek cíti opitý, tým intenzívnejšie môže ráno pociťovať úzkosť. Koktaily sú plné sladkých sirupov a džúsov a zmesí viacerých druhov alkoholu a tiež výrazne zvyšujú riziko úzkosti počas bolehlavu. Samozrejme, veľmi rizikové je aj pitie tvrdého alkoholu - „panákov“ - alebo ich kombinovanie s perlivými nealkoholickými nápojmi.
Aká chemická látka sa uvoľňuje pri pití alkoholu? Čítajte ďalej >>>