Závin z pivného cesta s kelom a so slaninkou
Na 15 porcií budeme potrebovať:
Na cesto:
• 400 g hladkej múky
• 250 g masla
• 150 ml tmavého piva
• štvrť lyžičky soli
• 1 vajce na potretie
Na plnku:
• 1 strednú cibuľu
• 150 g slaniny
• 3 strúčiky cesnaku
• pol kelu
• 100 g nastrúhaného parmezánu
• 3 vajcia (uvarené na tvrdo)
• soľ, korenie podľa chuti
• olej
Príprava: 40 minút
Pečenie: 30 - 35 minút
Postup:
Pripravte cesto: Múku preosejte na dosku, nastrúhajte do nej maslo, pridajte soľ. Postupne prilievajte pivo a vypracujte mäkké, hladké nelepivé cesto. Nechajte ho pol hodiny odpočívať v teple.
Zatiaľ zamiešajte plnku: V hlbšej panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridajte slaninu nakrájanú na pásiky a nechajte chvíľu vypiecť. Potom primiešajte cesnak, nakrájaný kel a chvíľku duste. Tekutinu nechajte odpariť. Okoreňte a osoľte podľa chuti. Rúru vyhrejte na 180 °C. Odpočinuté cesto vyvaľkajte na obdĺžnik, ideálne rovno na papieri na pečenie. Naplňte ho kelovou zmesou, nakrájanými uvarenými vajcami a posypte parmezánom. Zrolujte a dajte na plech. Závin potrite rozšľahaným vajcom a pečte 30 - 35 minút dozlatista. Nechajte ho trochu vychladnúť a môžete podávať.