Orechový závin s hruškami
Na 10 - 12 porcií budeme potrebovať:
Na cesto:
• 400 g hladkej špaldovej múky
• 50 g práškového cukru
• 250 g masla
• 180 ml jogurtu
• pol balíčka kypriaceho prášku
• 1 vajce na potretie
Na plnku:
• 40 ml rumu
• 100 g sušených brusníc
• 2-3 zrelé hrušky
• 1 citrón
• 40 g trstinového cukru
• 25 g detských piškót
• 200 g vlašských orechov (plus na ozdobu)
• 2 lyžičky mletej škorice
Príprava: 35 minút
Pečenie: 40 minút
Postup:
Najprv zamieste cesto: V múke rozmiešajte kypriaci prášok, cukor, pridajte zmäknuté maslo, jogurt a vypracujte tuhšie cesto.
Urobte plnku: V malom hrnčeku nechajte zovrieť rum a dajte doň brusnice, aby poriadne nasiakli. Do misy vložte očistené hrušky nakrájané na kocky, trochu ich pokvapkajte šťavou z citróna a pridajte cukor, kôru z citróna a dajte bokom. Piškóty rozmixujte s polovicou orechov a so škoricou. K hruškám pridajte scedené brusnice, druhú polovicu orechov nasekaných nahrubo a škoricovú strúhanku. Rúru vyhrejte na 190 °C. Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Do jeho stredu rozložte plnku a zrolujte. Konce závinu pevne stisnite, aby plnka ostala v ňom. Potom závin opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a stočte ho do tvaru slimáka. Potrite rozšľahaným vajcom, ozdobte orechmi a pečte asi 40 minút dozlatista.