Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

425-ročná legenda na papieri: Bratislavské rožky majú vlastnú knihu! 5 vecí, čo ste o nich netušili

425-ročná legenda na papieri: Bratislavské rožky majú vlastnú knihu! 5 vecí, čo ste o nich netušili

Zdroj: OZ Bratislavské rožky

Reklama

Aký je príbeh prešporskej vychytávky? Každé veľké mesto má svoju špeciálnu sladkú pochúťku.

Bratislava, kedysi Prešporok - niekdajšie uhorské korunovačné mesto - má svoje tradičné makové a orechové bratislavské rožky. Tie boli kedysi také obľúbené, že ich posielali na cisársky dvor do Viedne či do zámoria, dokonca aj do ďalekej Indie. Príbeh dobroty sa dočkal knižného spracovania od Občianskeho združenia Bratislavské rožky.

Za oficiálny dátum vzniku bratislavských rožkov sa považuje podľa záznamov rok 1599. Existuje totiž zápis v Knihe majstrov cechu prešporských pekárov z uvedeného roku. Dlho sa však v spojitosti s rožkami uvádzal rok 1785. Na Mikuláša prvýkrát vystavil pekár Scheuermann vo svojej pekárni na dnešnom Hviezdoslavovom námestí špecialitu s názvom Pressburger beugel/Pozsonyi kifli.

Prísne strážený recept

Tajomstvá obľúbených rožkov na prelome rokov 1990 - 1991 odkrýval bratislavský Večerník. „V sérii článkov sa písalo o tom, že tajomstvo originálnej voňavej pochúťky odišlo s posledným majiteľom receptu, že recepty sa dedili z otca na syna, ale aj o odlišnostiach v jednotlivých receptoch či o záhadnom recepte v kanadskom trezore,“ uvádza sa v knihe.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Andy Kraus - vianočné pečenie 2023 - vanilkové rožky
    Zdroj: NČ

    Podľa regionálneho historika a jedného z autorov Júliusa Cmoreja sa ukázalo, že neexistoval len jeden recept. „Každý pekársky majster ponúkal svojim zákazníkom bratislavské rožky jedinečnej chuti, vyrábané podľa vlastného, prísne chráneného receptu,“ vysvetľuje Cmorej. Odlišné boli spôsobom výroby, pecou, zložením či kvalitou surovín.

    Čítajte ďalej

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace