Na Vianoce sa ešte stále najviac kupuje kapor. Potvrdil to aj majiteľ rybárstva Andrej Horváth, ktorý tvrdí, že zaregistrovali zmenu v správaní kupujúcich.
„Ochranári si presadili, že obchodné reťazce už predajcom neposkytnú priestor na predaj. Takto ľudia potom strácajú záujem o živé ryby. Ak nechcete živú, môžete si kúpiť už spracované filety či podkovičky. Zákazníkom aj odporúčame, aby si rybu dali spracovať u nás,“ dodal s tým, že ak doma dáte rybu do vane a napustíte jej čo najstudenšiu vodu, stále pre ne bude príliš teplá.
„Sú zvyknuté na 4 °C, takže ak si chcete kúpiť živú, radšej ju dajte do suda vonku. Inak sa kapor bude iba trápiť,“ vysvetlil s tým, že ľudia v posledných rokoch kupujú čoraz viac lososa či tresku: „Ich cena sa mení každý týždeň. Tieto druhy sú totiž obchodované na burzách,“ podotkol s tým, že ich cena sa pohybuje od 18 až po 60 €/kg. „Toľko približne stojí tuniak,“ uzavrel.
Čo za koľko
- Kapor rybničný: 6,90 €/kg
- Pstruh dúhový: 10 €/kg
- Amur biely: 7 €/kg
- Tolstolobik biely: 5 €/kg
- Jeseter sibírsky: 18 €/kg
- Sumec veľký: 18 €/kg
- Šťuka severná: 18 €/kg
- Zubáč veľkoústy: 27 €/kg
- Úhor európsky: 27 €/kg
- Spracovanie (usmrtenie, odšupinovanie alebo stiahnutie z kože, odstránenie hlavy a plutiev): 5 €
- Porciovanie (filetovanie, podkovičkovanie, rozpolenie): 5 €