Jožkine medovníčky
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 160 g práškového cukru
- 125 g medu
- 2 g mletej škorice
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžicu zmesi perníkového korenia (10 g)
Na polevu (bielkovú glazúru):
- 1 bielok (30 g)
- 150 g práškového cukru
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- 40 kusov, príprava 30 minút, pečenie 5 minút
Postup:
Múku a cukor preosejeme, pridáme sypké zložky - koreniny, sódu bikarbónu, škoricu a premiešame. Pridáme mierne nahriaty med (50 - 60 °C) a premiešame. Potom pridáme vajcia a nakoniec nakrájané maslo. Vypracované cesto necháme zabalené odležať 24 hodín. Po odležaní ho vyvaľkáme na hrúbku 3 - 5 mm a vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech, silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Pečieme pri teplote 220 - 230 °C veľmi krátko, 5 - 7 minút, do svetlohnedej farby (v teplovzdušnej rúre na 170 °C). Po upečení, ešte horúce, môžeme potrieť rozšľahaným žĺtkom. Necháme zaschnúť a medovníky odležať do druhého dňa. Potom ich zdobíme bielkovou glazúrou, ktorú si pripravíme takto - minimálne 3-krát preosejeme cukor a spolu s bielkom ho miešame do hustej peny. Nakoniec pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Medovníčky zdobíme pomocou kornútika alebo malého vrecka a špičky. Väčšie plochy vyplníme redšou bielkovou glazúrou pomocou štetca.
Recept od Petry Tóthovej si pozrite na druhej strane.