Opitý Izidor
Opitý Izidor by mal byť naozaj opitý. Takže ak sa vám bude zdať, že v recepte je primálo rumu, pokojne mu pridajte podľa svojho presvedčenia, že už vstrebal tak akurát. Alkohol počas roka ochutnávam iba zakomponovaný do dezertov, ale keď príde Silvester, neodolám a budem ho mať vďaka pozvaniu od Izidora až-až.
Ingrediencie:
Na korpus:
- 150 g bielkov (5 ks)
- 160 g krupicového cukru
- ½ ČL soli
- 100 g žĺtkov (5 ks)
- 50 g kakaa
- 100 g ríbezľového džemu
Na orechovú náplň:
- 200 g pomletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 ml rumu
Na čokoládový krém:
- 70 g čokolády (min. 60 %)
- 210 ml mlieka
- 50 g kakaa
- 140 g práškového cukru
- 30 g Zlatého klasu
- 250 g masla izbovej teploty
Na čokoládovú ganache:
- 180 ml smotany na šľahanie (40 %)
- 200 g čokolády (54 %)
Príprava: 50 minút
Pečenie: 15 až 20 minút
Postup:
Bielky s dvoma tretinami cukru a so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so zvyšnou tretinou cukru. Obe hmoty spojíme a primiešame preosiate kakao. Hmotu rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 15 až 20 minút. Korpus netreba piecť príliš dlho, lebo sa môže vysušiť. Po upečení korpus preklopíme na nový papier na pečenie. Papier, s ktorým sa roláda piekla, stiahneme. Roládu zvinieme aj s novým papierom a necháme vychladnúť. Na čokoládový krém nalámeme čokoládu na kúsky a roztopíme ju nad vodným kúpeľom. Odstavíme a necháme ju chvíľu vychladnúť. V mlieku rozmiešame kakao, cukor, Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme pudingový krém. Krém zakryjeme fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu pudingu, a necháme vychladnúť.Do vychladnutého krému pridáme roztopenú čokoládu, maslo a všetko spolu vyšľaháme na hladký krém. Na orechovú náplň nasucho opražíme orechy a odstavíme. Pridáme cukor, rum a rozmiešame. Roládu rozvinieme, potrieme džemom a orechovou náplňou. Potom rovnomerne rozotrieme čokoládový krém. Časť krému si môžeme odložiť na zdobenie. Roládu zvinieme a jemne utiahneme, aby mala pekný tvar. Dáme na 30 minút chladiť. Kým tuhne, pripravíme si ganache. Smotanu zohrejeme pod bod varu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu. Necháme postáť niekoľko minút a potom rozmiešame. Ganache necháme krátko vychladnúť a potom ňou polejeme povrch rolády. Necháme stuhnúť a až potom uložíme do chladničky. Roládu nakoniec ozdobíme odloženým krémom.