Aj keď počas vianočného obdobia riešime všetko iné, len nie zdravie, aj v sviatočnom zhone netreba zabudnúť zastaviť sa. Vianoce ako známe sviatky hojnosti prinášajú okrem darov od blízkych aj stoly plné chutného jedla, ktoré by vo výživových tabuľkách dosiahlo vysoké hodnoty.
Konzumácia veľkých porcií v čase Vianoc tak u mnohých ľudí môže často spôsobí pálenie záhy a reflux. Ako píše portál The Sun, doktor Saurabh Sethi, gastroenterológ a absolvent Harvadu, varoval, že chronické pálenie záhy môže viesť k vzniku rakoviny pažeráka.
Sethi prezradil, že nedávno liečil pacienta, ktorý mal toto ochorenie. „K páleniu záhy dochádza vtedy, keď dolný pažerákový zvierač, ktorý by sa mal po jedle uzavrieť, zostane otvorený. To spôsobuje reflux žalúdočnej kyseliny späť do potravinovej rúry,“ uviedol.
„Časom to môže viesť k predrakovinovému stavu nazývanému Barrettov pažerák, ktorý môže potenciálne viesť k rakovine pažeráka,“ upozornil lekár. Takzvaný Barettov syndróm je stav, pri ktorom bunky v pažeráku rastú abnormálne.
S akými návrhmi na zlepšenie pálenia záhy prichádza? Čítajte ďalej >>>