V prvom rade by ste mali vedieť, že stať sa vegánom neznamená iba vylúčiť mäso a mäsové výrobky zo svojho taniera. Vegáni sa vyhýbajú všetkým potravinám, ktoré akýmkoľvek spôsobom pochádzajú od zvierat. Nekonzumujú mlieko, syry, vajcia, vyhýbajú sa dokonca aj medu či ustricovej omáčke, ktorá býva často súčasťou ázijskej kuchyne. Čo teda vlastne jedia?
Komu sa zelení, ten je (asi) vegán
Nie sú to len šaláty, nebojte sa. Správne zostavená vegánska strava má byť pestrá a obsahovať kvalitné zdroje bielkovín, vitamínov a minerálov. Na ich tanieri by sa preto mali každý deň objaviť celozrnné obilniny (napríklad ovos, pšenica, pohánka, quinoa, špalda, hnedá ryža, raž), strukoviny, zelenina, ovocie, oriešky a semienka. To je zároveň hlavná podmienka, aby bolo veggie stravovanie ozajstným benefitom pre vaše telo.
Všetkého veľa škodí
Rastlinná strava je bohatá na vitamíny, vlákninu a kvalitné zdroje zdraviu prospešných tukov. Pomáha predchádzať vzniku srdcovo cievnych ochorení, niektorých druhov rakoviny alebo cukrovky, vegáni takisto väčšinou nemávajú problémy s vysokým cholesterolom. Ak to nepreženiete s množstvom strukovín, je tiež ľahko stráviteľná a menej zaťažuje tráviaci trakt než mäso.
Toho zjeme podľa aktuálnych štatistík z roka na rok viac. Priemerný Slovák skonzumuje okolo 70 kilogramov mäsa a mäsových výrobkov, čo je oproti celosvetovému priemeru dvojnásobok. Práve nadmerná konzumácia mäsa a mäsových výrobkov môže podľa odborníkov na výživu stáť za viacerými ochoreniami srdca a hrubého čreva.
V minulosti bolo zrieknutie sa mäsa skôr niečím výnimočným, dnes sa naopak vegánstvo stalo trendom. Dôvodov je hneď niekoľko, od ochrany zvierat a životného prostredia až po rôzne potravinové alergie a obmedzenia. Vegánske produkty sú súčasťou takmer každej slovenskej domácnosti a rastlinná smotana, mlieko, syry či veggie alternatívy burgrov a rezňov bežne uľahčujú „rastlinožravcom“ ich každodenný život. Nemali by tvoriť základ stravovania, no ako chutné spestrenie či záchrana pri nečakanej vegánskej návšteve sú výborným pomocníkom pre každého kuchára. A zvládnu to aj začiatočníci, o čom sa nedávno na vlastnej koži a chuťových pohárikoch presvedčil aj mladý influencer.
Čo majú spoločné Oski Barami a vegánska slanina?
V siedmej časti obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu Oskar Barami pripravoval pohostenie pre svoju platonickú lásku. A keďže je to vegánka, Oski najviac času strávil v oddelení ovocia a zeleniny, no nezabudol ani na tofu. Pri nákupe mu asistoval aj Strýco Filip, ktorý mal podľa slov Docenta Milana Sedliaka v rukách asi najviac zeleniny vo svojom živote. Ak vás zaujíma, aké menu Oskar nakoniec zostavil a či ho v záťažovom teste dokázali vegáni nachytať, sledujte najnovšiu veggie epizódu. Nájdete ju na youtube, na stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva aj na sociálnych sieťach. Vychutnajte si ju už dnes.