Vedci z Barcelonskej univerzity totiž potvrdili, že pohár červeného vína denne znižuje riziko infarktu lepšie ako statíny (lieky na zníženie hladiny cholesterolu v krvi - pozn. red). Ak sa to však s množstvom preženie, prejaví sa negatívny účinok toxického alkoholu a účinok sa vytratí.
Štúdia publikovaná v časopise European Heart Journal je prvou, v ktorej autori presne merali spotrebu vína zo vzoriek moču poskytnutých 1 232 účastníkmi na začiatku štúdie a opäť o rok neskôr. Po štyroch alebo piatich rokoch sledovania bolo identifikovaných 685 prípadov srdcových ochorení vrátane infarktu, mozgovej príhody alebo úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.
Vedci z Barcelonskej univerzity zistili, že tí, ktorí vypili dvanásť až tridsaťpäť pohárov vína mesačne, mali o päťdesiat percent nižšie riziko ako tí, ktorí vypili maximálne jeden pohár. Statíny znižujú riziko približne o tridsať percent.
Podľa viacerých štúdií je červené víno prospešné pre zdravie srdca a ciev vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Obsahuje však aj alkohol, ktorý je toxický a vo vyšších dávkach poškodzuje nielen pečeň a mozog, ale aj obehový systém. Preto je nevyhnutné dodržiavať limit o dve deci menej alkoholického červeného vína denne.