Kysnuté pečené buchty
Ingrediencie:
- 500 g polohrubá múka
- 250 ml mlieko (teplé)
- 80 g maslo (olej)
- 50 g kryštálový cukor
- štipka soli
- 20 g droždie
- 200 g lekvár, tvaroh alebo iná náplň podľa chuti
- olej
Tieto buchty nesmú u nás na Vianoce nikdy chýbať. Z teplého mlieka, kvasníc a cukru urobíme kvások. Potom ho zmiešame s polohrubou múkou, prilejeme olej alebo roztopené maslo a vypracujeme hladké cesto. Nesmieme zabudnúť na štipku soli. Necháme vykysnúť, rozvaľkáme, rozkrájame na štvorce, naplníme a vytvarujeme buchty. Každú jednu, keď ju dáme na pekáč, jemne potrieme olejom, aby sa nezlepili, a pečieme na 200 °C približne 35 minút.