Viete, ktoré potraviny zdvihnú náladu? Siahnite po TÝCHTO a hneď budete veselší!
29. 12. 2024, 9:00

Zdroj: istock
Chladná zima môže priniesť viac než len pokles teploty. Pre mnohých znamená sezónny pokles nálady. Na zlepšenie nálady počas zimy odborníci odporúčajú zamerať sa na špecifické úpravy stravy.
Prepojenie medzi črevom a mozgom je významné a riadi sa takzvanou osou črevo - mozog. Nutričná terapeutka a dietologička Kristen Carliová, MS, RD, upozorňuje pre magazín Health, že prosperujúca kolónia črevných mikróbov môže toto spojenie pozitívne ovplyvniť. „Konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na probiotiká, ako sú jogurty, kimči a kefír, podporuje prospešné baktérie v črevách,“ vysvetľuje Carliová. To môže ovplyvniť produkciu neurotransmiterov a znížiť zápal, ktorý sa často spája s depresiou. Zdravý črevný mikrobión môže byť rozhodujúcim faktorom pri zvládaní nálady a odvrátení príznakov depresie.
Kľúčové benefity probiotík pre náladu
Zníženie úzkosti a depresie:
Štúdie ukázali, že určité druhy probiotík (napr. Lactobacillus a Bifidobacterium) môžu pomôcť zmierniť symptómy úzkosti a depresie tým, že ovplyvňujú zápalové procesy a hladiny stresového hormónu kortizolu.
Podpora produkcie serotonínu:
Až 90 % serotonínu sa tvorí v črevách, a preto zdravá črevná mikroflóra môže ovplyvniť jeho tvorbu.
Zlepšenie spánku:
Zdravé črevá môžu prispieť k lepšej kvalite spánku, ktorý je úzko prepojený s dobrou náladou.
Zníženie zápalu:
Chronický zápal môže negatívne ovplyvniť mozgové funkcie a náladu. Probiotiká môžu prispieť k znižovaniu zápalových markerov v tele.
Strana
1/3