Pikantné mäsové guľky
Na 30 kusov budeme potrebovať:
• 750 g mletého hovädzieho (krk, plece, močing)
• 2 stredne veľké cibule
• 2 strúčiky cesnaku
• kúsok zázvoru
• pol lyžičky mletej škorice
• štipku klinčeka a mletého čili
• 1 vajce
• 3 lyžice strúhanky (nastrúhaných suchých medovníkov)
• pol lyžičky soli, mleté čierne korenie
• olej
Na dip 1:
• 1 pohár vody, vývaru alebo ananásového džúsu
• 1 lyžicu kečupu
• 1 strúčik cesnaku
• 2-3 lyžice cukru
• 2-3 lyžice octu alebo limetkovej šťavy
• sušené čili
• kukuričný škrob
• soľ
Na dip 2:
• kyslú smotanu
• mletú červenú papriku
• nasekanú čerstvú čili papričku
Príprava: 30 minút
Pečenie: 15 minút
Postup:
Cibuľu nakrájajte nadrobno, osmažte na oleji, pridajte cesnak, zázvor nakrájaný nadrobno a ku koncu škoricu, klinček aj čili. Odstavte a nechajte vychladnúť. Vo veľkej mise premiešajte vychladnutú cibuľu s vajcom, so strúhankou alebo s medovníkom, mletým mäsom, so soľou a s korením. Vytvarujte guľky a opečte ich na strednom plameni zo všetkých strán.
Urobte dipy: Priveďte do varu vodu, vývar alebo džús s kečupom, pretlačeným cesnakom, cukrom a nasekanou čili papričkou. Premiešajte pár lyžičiek kukuričného škrobu s lyžicou studenej vody a vlejte do dipu. Povarte do zhustnutia a pridajte ocot alebo limetkovú šťavu aj soľ. Druhý dip pripravíte jednoducho - len zmiešajte všetky suroviny. Mäsové guľky namáčajte do pikantných dipov. Sú výborné aj studené.