Nová závažná štúdia odhalila prítomnosť mikroplastov v šiestich druhoch rýb a morských plodov, ktoré ľudia bežne konzumujú.
Celkovo sa mikroplasty našli v 99 percentách vzoriek, v ich črevách alebo dokonca v tkanive - ale v žiadnej z nich nie viac ako v ružovej krevetke. Vedci varujú, že cudzorodé úlomky putujú „z oceánu až na náš kuchynský stôl“ predtým, ako ich ľudia skonzumujú v reštauráciách a domácnostiach. Správu prináša portál Daily Mail.
Mikroplasty - plastové úlomky s priemerom menším ako 5 mm, ktoré sú voľným okom neviditeľné - sa spájajú s toxickými účinkami na organizmus, ako je napríklad rakovina.
„Je veľmi znepokojujúce, že mikrovlákna sa zrejme presúvajú z čriev do iných tkanív, napríklad do svalov,“ povedala profesorka Susanne Branderová, ekotoxikologička z Oregonskej štátnej univerzity. „Má to široké dôsledky pre iné organizmy, potenciálne aj pre ľudí.“
Pokračovanie článku na ďalšej strane >>>