V rámci štúdie bolo šesť rýb ulovených rybárskym plavidlom vo vodách Oregonu alebo zakúpených v supermarkete či u predajcu morských plodov. Celkovo výskumníci odobrali vzorky 182 jednotlivých rýb šiestich druhov - krevety ružové, sleďa obyčajného, mihuľu severnú, kamenáča čierneho, molvu a lososa kráľovského (chinook salmon, pozn red.)
Ružové krevety, ktoré sa získavajú potravu priamo pod hladinou vody, mali najvyššie koncentrácie antropogénnych častíc (AP). Najnižšie koncentrácie mal losos kráľovský.
Ide o šesť druhov, ktoré sú v Oregone „hospodársky alebo kultúrne dôležité“, ale nemusia nevyhnutne predstavovať celosvetové stravovacie návyky. Podľa výskumníkov majú menšie morské druhy tendenciu obsahovať v sebe väčšie množstvo častíc, ale dôvod, prečo je to presne tak, nie je jasný.
Pokračovanie článku na ďalšej strane >>>