Šalát zo pšena a z petržlenovej vňate so pstruhom
Na 2 porcie budeme potrebovať:
• 300 g farebných paradajok
• 2-3 veľké hrste hladkolistej petržlenovej vňate (bez hrubých stoniek)
• 200 g pšena (lúpaného prosa)
• 4 filety zo pstruha lososovitého
• 2 mladé cibuľky
• lístky mäty
• šťavu z 1-2 citrónov
• soľ, mleté čierne korenie
• olivový olej
Príprava: 20 minút
Varenie: 30 minút
Postup:
Paradajky nakrájajte na drobné kúsky, nasoľte a nechajte v sitku nad miskou stiecť. Petržlenovú vňať umyte, dôkladne vysušte a nasekajte nadrobno. Nakrájajte mladú cibuľku aj lístky mäty. Do šťavy z paradajok primiešajte toľko vody, aby ste mali 360 g tekutiny. Do rajnice vsypte pšeno opláchnuté v horúcejvode, zalejte ho tekutinou, priveďte do varu, prikryte, stíšte plameň a uvarte. Nechajte takmer vychladnúť. Očistené filety pstruha potrite olejom, posypte soľou a opečte na horúcej panvici. Začnite zo strany kože (filety k panvici pritlačte) a na záver na pár sekúnd otočte. Vnútri môže ryba zostať len jemne neprepečená. Tesne pred podávaním premiešajte uvarené pšeno s paradajkami, petržlenovou vňaťou, mladou cibuľkou a mätou. Dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Podávajte s opečenými rybími filetami.