Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo na Slovensku ku koncu roka 2022 sledovaných 349 595 pacientov s rôznymi typmi cukrovky. Z tohto počtu malo 91,3 % (319 049 pacientov) diagnostikovaný diabetes mellitus 2. typu. V priebehu roka 2022 bolo novodiagnostikovaných 22 704 prípadov diabetu 2. typu, čo predstavuje 418,2 prípadu na 100 000 obyvateľov.
Aj keď to predstavuje medziročný pokles o 6,6 %, ide o druhý najvyšší počet nových prípadov v období rokov 2009 - 2022. Každý rok je len v USA diagnostikovaná cukrovka 2. typu u 1,2 milióna ľudí. Je to ohromujúce číslo.
Horká čokoláda a diabetes
Horká čokoláda je pre mnohých obľúbenou pochúťkou. Okrem bohatej, horkosladkej chuti ponúka aj zdravotné výhody. Obsahuje antioxidanty a protizápalové zlúčeniny a je o nej známe, že zlepšuje citlivosť na inzulín.
Naskytá sa však otázka - môže konzumácia horkej čokolády skutočne znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu? Cieľom novej štúdie uverejnenej v časopise BMJ bolo odpovedať na túto otázku. Výskumníci analyzovali údaje od viac ako 192 000 ľudí, ktorí prostredníctvom prieskumov sledovali svoju konzumáciu čokolády. Účastníci boli sledovaní celé desaťročia, čo vedcom umožnilo odhaliť zaujímavé vzorce.
Výsledky boli prekvapujúce. Ľudia, ktorí zjedli viac ako päť porcií horkej čokolády týždenne, mali o 21 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorí si ju dopriali len zriedka alebo nikdy. Zaujímavé je, že mliečna čokoláda nemala rovnaké výhody. V skutočnosti bola spojená s nárastom hmotnosti - známym rizikovým faktorom cukrovky.
„Prekvapilo nás, že sme zistili jasný rozdiel medzi vplyvom horkej a mliečnej čokolády na riziko cukrovky a reguláciu hmotnosti,“ povedala Binkai Liu, doktorandka na Harvard T. H. Chan School of Public Health.