Reklama

Nutella prišla o svojho otca († 97): Vynálezca sladkej pochúťke zasvätil svoj život

Nutella prišla o svojho otca († 97): Vynálezca sladkej pochúťke zasvätil svoj život

Zdroj: Nutella

Reklama

Taliansko smúti! Chemik Francesco Rivella, známy ako vynálezca Nutelly, zomrel 14. februára, presne na sviatok svätého Valentína. Rivella sa dožil úctyhodného veku 97 rokov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    český spevák Sámer Issa
    Zdroj: NČ / ms

    Rivella, ktorého talianske médiá označujú za otca Nutelly, bol jedným z tvorcov tejto najznámejšej lieskovoorieškovej nátierky na svete. Podľa tlačovej agentúry Jam Press začal Rivella pracovať v talianskej čokoládovej a cukrárenskej spoločnosti Ferrero v roku 1952, teda dvanásť rokov predtým, ako bola Nutella predstavená svetu. Francesco mal vtedy 25 rokov a bol čerstvým absolventom vysokej školy v Turíne, kde študoval chémiu.

    Pôsobil v „chemickej miestnosti“ spoločnosti Ferrero, kde sa zrodili niektoré z najznámejších výrobkov tejto značky. Bol zodpovedný za štúdium surovín na vývoj nových výrobkov miešaním, zjemňovaním a ochutnávaním zložiek v snahe nájsť dokonalé chute. Rivella úzko spolupracoval s Michelom Ferrerom († 89), synom zakladateľa celej spoločnosti Pietra Ferrera († 50).

    Taliansky novinár Gigi Padovani (72) vo svojej knihe Svet Nutelly spomína, že Rivella spolu s Michelom Ferrerom cestovali po svete, nakupovali sladkosti, avšak „nie aby ich kopírovali, ale aby ich vylepšili“. Zaujímavosťou je, že jeho priateľ Ferrero zomrel tiež 14. februára, ale v roku 2015, čiže presne desať rokov pred Rivellom.

    Vznik Nutelly

    Prvá verzia výrobku, z ktorého sa neskôr stala legendárna Nutella, sa pôvodne volala Giandujot, a je odvodená od gianduje, cukrovinky z čokolády a lieskových orieškov, ktorá sa predávala v roku 1946. „Sladká hmota podľa prvého receptu bola vytvarovaná do tvaru bochníka, ktorý sa dal krájať a natierať na chlieb. V roku 1951 sa pasta zmenila na nový krémový výrobok, ktorý sa ľahšie rozotieral a volal sa SuperCrema,“ uvádza sa na webovej stránke spoločnosti Nutella. Následne trvalo viac ako desať rokov, kým sa receptúra vylepšila natoľko, aby sa mohla vytvoriť vôbec prvá nádoba s krémom z lieskových orieškov a kakaa v roku 1964.

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace