Zohrievate jedlo v obedári? Nikdy to nerobte! Hrozivé, čo sa vám dostane do tela
14. 3. 2025, 18:30

Zdroj: Istockphoto
Lekári varujú pred ohrievaním jedla. Nesprávny postup totiž môže viesť k demencii. Odhalila to nová štúdia, ktorá sa zaoberala tým, ako mikroplasty ovplyvňujú riziko kognitívnej poruchy. Zistili, že ho môže zvýšiť používanie plastových nádob v mikrovlnných rúrach.
Daily Mail informuje, že úroveň plastových častíc v centrálnej nervovej sústave je až päťkrát vyššia u ľudí s demenciou ako u zdravých jedincov. V ich mozgových tkanivách našli také množstvo mikroplastov, že by sa zmestilo na polievkovú lyžicu.
Mikro a nano - plasty sú drobné častice, ktoré môžu vážne poškodiť DNA a svojou prítomnosťou v organizme zvýšiť riziko rakoviny. Výskumníci zistili, že v ľudskom mozgu sa nachádza až tridsaťkrát viac nežiaducej látky ako napríklad v pečeni alebo obličkách.

Zdroj: chovanikova
Podľa odborníkov sa mikroplasty dostávajú do tela primárne ohrievaním jedla v plastových nádobách. Dr. Nicholas Fabiano z Univerzity v Ottawe upozornil, že ich koncentrácia sa medzi rokmi 2006 až 2024 dramaticky zvýšila.
Jeho kolega Dr. Brandon Luu tvrdí, že ohrievanie plastov spôsobuje uvoľňovanie bisfenolu A a ftalátov, ktoré sa môžu pomocou jedla dostať do ľudského tela. Tieto umelé chemikálie sú súčasťou plastov preto, aby zvýšili ich odolnosť. Avšak môžu narúšať hormonálnu rovnováhu a spôsobovať zdravotné problémy.
Najlepšou alternatívou plastových nádob sú podľa odborníkov sklenené alebo nerezové ešusy. Rovnako to platí aj pre pitnú vodu, ktorú by ste tiež nemali piť z umelej fľaše. Hlavné posolstvo však je: „Nezohrievajte si jedlo v umelých obedároch!"
Vedci varujú aj pred tým, že mikroplasty môžu mať u žien negatívny dopad na tehotenstvo. Konzumácia bisfenolu a ftalátov môže napodobniť prirodzený estrogén a spôsobiť vznik nádorov. Látky ale môžu ovplyvniť aj produkciu testosteronu, a preto znižuje plodnosť u oboch pohlaví.
Autor: © Nový Čas/vh