Ak ste si už všimli drahšie tabuľky čokolády v obchodoch, vedzte, že to je len začiatok. Na rade je káva - a jej zdražovanie môže byť ešte drastickejšie! Okrem kakaa zdražela v ostatných mesiacoch aj ona. Aktuálne je najdrahšia od 70. rokov 20. storočia (teda za 50 rokov).
„Podľa Brazílskej asociácie kávového priemyslu (ABIC) budú ceny v nasledujúcich týždňoch pravdepodobne naďalej rásť, minimálne do začiatku zberu, čo bude niekedy v apríli až máji,“ vysvetľuje Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne.
Ceny kávy na našich pultoch rástli výraznejšie od začiatku roka 2022 a v dlhodobom horizonte sa oproti roku 2015 zvýšili o približne 30 %, pričom na tejto úrovni stagnovali približne rok a pol. Pohyb ceny na trhoch sa tak ešte na pulty nepreniesol, ale je jasné, že to treba očakávať.
Experti predpovedajú, že v najbližších mesiacoch pôjde o dvojciferný nárast cien. Inými slovami - za rannú kávu si už čoskoro priplatíme viac, a to nielen v obchodoch, ale aj v obľúbených kaviarňach.
Prečo je to tak? Čítajte na ďalšej strane→
Prečo je to tak?
- Nepriaznivé počasie v Afrike - Ghana a Pobrežie Slonoviny, ktoré produkujú až 60 % svetového kakaa, zažili mimoriadne výkyvy počasia. Najprv silné dažde, potom extrémne horúčavy spôsobené klimatickým javom El Niño a nakoniec choroby, ktoré postihli kakaovníky.
- Znížená produkcia - zlá úroda znamenala menšiu ponuku, čo prirodzene vyhnalo ceny hore.
- Špekulatívne obchody na burzách - investori začali nakupovať kakao aj kávu v očakávaní ďalšieho rastu cien, čím ich ešte viac vyšponovali.
- Slabá úroda v Brazílii - najväčší svetový producent kávy, Brazília, zaznamenala suchá, ktoré spôsobili nižšiu úrodu arabiky - najkvalitnejšej a najžiadanejšej odrody kávy.
- Rast dopytu po káve - spotreba kávy stále rastie, pričom krajiny ako Čína a India zaznamenávajú čoraz väčší záujem o tento nápoj.
Klimatické zmeny vidno všade
Marek Nemky, analytik zo spoločnosti XTB
„Jedným z hlavných dôvodov, prečo cena kávy stúpa, sú nepriaznivé klimatické podmienky v krajinách, ktoré sú hlavnými producentmi kávy. Brazília, najväčší vývozca kávy na svete, čelí extrémnemu suchu, ktoré ničí kávovníky a znižuje úrodu. Podobne je na tom aj Vietnam, kde suchá spôsobili pokles produkcie kávy robusta, ktorá sa dostala na cenové historické maximá. Súčasná cena taktiež reflektuje neistotu týkajúcu sa produkcie v ďalších rokoch, keďže globálne klimatické vplyvy spôsobili extrémne suchá v Brazílii a stáli za prudkým rastom cien kávy arabika na historické maximá. Zatiaľ sú však odhady na budúcoročnú sezónu pozitívne.“
Ceny budú ďalej rásť
Marián Kočiš, analytik, Slovenská sporiteľňa
„Z Afriky už prichádzajú povzbudivé správy o zlepšení podmienok a lepšej produkcii, čo naznačuje potenciálne pokračujúce uvoľňovanie alebo aspoň stabilizáciu cien. V priebehu dvoch rokov rástli ceny čokolády na pultoch o 27 %. Pochopiteľne, zvýšená cena kakaa sa prejavuje v spotrebiteľských cenách s istým oneskorením a na ceny samotnej čokolády či kakaa v obchodoch majú vplyv aj ďalšie zložky, ako sú napr. výrobné náklady vrátane ceny práce či distribúcie. Záleží teda od viacerých faktorov, posledné slovo má takmer vždy príroda.“