Ako uviedol, losos, tuniak, makrela a iné druhy mastnejších rýb sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú blahodarný vplyv na fungovanie nervových mozgových buniek, zlepšujú sústredenie a pamäť. Zmierňujú aj prejavy duševných chorôb ako napríklad depresie či pocitov úzkosti.
Vlašské orechy či slnečnicové semienka zas obsahujú vitamín E, ktorý chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov a pomáha predchádzať demencii.
Ďalšou užitočnou potravinou je avokádo. Jeho konzumovanie má podľa odborníkov pre zdravie celkovo veľa pozitív. "Pre mozog je ale dôležité to, že avokádo kombinuje omega-3 mastné kyseliny, ale aj antioxidanty, čo má vplyv na tok krvi a na správne fungovanie mozgových buniek," ozrejmil úrad.
Správnej funkcii mozgu pomáha aj tmavá čokoláda, ktorá vďaka obsahu flavonoidov zlepšuje kognitívne a pamäťové funkcie. "Pri jej konzumovaní sa uvoľňujú aj hormóny šťastia - endorfíny. V obchode siahnite po kvalitných druhoch čokolády, ktoré obsahujú viac ako 70 percent kakaa," dodal RÚVZ.
Okrem týchto potravín sú podľa odborníkov pre mozog dôležité vitamíny A, B, C a K a takisto dostatok železa a zinku. "Mozog udržíme v kondícii nielen správnou stravou a výživou, ale aj tým, že ho budeme neustále precvičovať, a to v každom veku. Dôležité je, aby ste mu neustále dávali nové impulzy, nápady a podnety, ktorých riešenie vás bude stáť aspoň nejaké úsilie," doplnil úrad.
Najlepší recept na chutný obed či večeru pre tých, ktorí nevaria: Cestoviny s tuniakom zvládne každý