Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity zistili, že konzumácia pekanových orechov môže výrazne znížiť hladinu zlého cholesterolu a prispieť k zdraviu srdca.
Výskum sledoval 138 ľudí s metabolickým syndrómom, čo je súbor zdravotných problémov, ktoré zvyšujú riziko srdcových ochorení, mozgovej príhody a cukrovky typu 2. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina pokračovala v bežnom stravovaní, zatiaľ čo druhá mala za úlohu počas dvanástich týždňov každý deň namiesto bežných pochutín zjesť päťdesiatsedem gramov pekanových orechov.
„Nahradenie bežných pochutín pekanovými orieškami viedlo k zlepšeniu kľúčových rizikových faktorov srdcových ochorení vrátane hladiny cholesterolu a celkovej kvality stravy,“ uviedla spoluautorka štúdie, docentka Kristina Petersenová.
Na konci výskumu zistila, že u ľudí, ktorí jedli pekanové orechy, došlo k výraznému poklesu LDL cholesterolu, známeho ako zlý cholesterol. Ten môže vo vysokom množstve prispievať k tvorbe usadenín v tepnách, čo zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice.
Vedci v posledných rokoch zistili, že rovnaké účinky na hladinu cholesterolu v krvi a zdravie srdca a ciev majú aj vlašské orechy, ktoré sú považované za najzdravšie orechy vôbec a v našich končinách ich viete zohnať veľmi jednoducho.