Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Huliak privíta michelinských expertov: Zmluva za 175 000 eur! Šéfkuchári reagujú, máme šancu získať hviezdu?

Huliak privíta michelinských expertov: Zmluva za 175 000 eur! Šéfkuchári reagujú, máme šancu získať hviezdu?

Zdroj: NMH - Branislav Račko, nmh

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Sen každého kuchára. Michelinská hviezda môže už čoskoro zažiariť aj na Slovensku! Zmluvu s legendárnym gurmánskym bedekrom v sume 175 000 eur uzavrel ešte bývalý minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (49). Expertov, ktorí si vytypujú vhodné reštaurácie a podrobia ich svojmu hodnoteniu, však už privíta nový „chef“ alebo šéfkuchár rezortu Rudolf Huliak (49).

Nový Čas zisťoval, aké podmienky musia podniky splniť, aby sa o prestížne ocenenie mohli uchádzať.

Slovensko ako jediné v strednej Európe nemá žiadnu reštauráciu s michelinskou hviezdou. Naopak, Česko sa môže pochváliť už dvoma podnikmi, ktoré dosiahli absolútny vrchol - Field a La Degustation Bohême Bourgeoise v Prahe. Kameňom úrazu bolo, že náš štát až doposiaľ nemal s autorom projektu žiadnu spoluprácu. Na zmenu sa podujal exminister Dušan Keketi, ktorý so spoločnosťou podpísal zmluvu v hodnote 175-tisíc eur.

O dokumente ako prvý informoval portál Aktuality.sk. „Tým, že v Michelin Guide nie je Slovensko spomenuté, veľa interkontinentálnych návštevníkov Slovensko obchádza, lebo tu nenachádzajú inšpiráciu v návšteve, pokiaľ nie je tá reštaurácia zaregistrovaná alebo nemá žiadnu michelinskú hviezdu. Sľubujeme si od toho veľa. Dúfam, že to v budúcom roku dotiahneme,“ vyhlásil vlani Keketi s tým, že michelinská hviezda by bola uznaním kvality našej kuchyne a impulzom pre gastroturizmus.

Michelinský kuchár Duranský sa dostal do vychýrenej reštaurácie: Trapas hneď pri príchode!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Michelinský kuchár Duranský sa dostal do vychýrenej reštaurácie: Trapas hneď pri príchode!
    Zdroj: rtvs

    Čo obsahuje zmluva

    A za čo sme vlastne zacvakali? Na Slovensko v úvode priletia michelinskí experti, aby vhodné reštaurácie identifikovali. Hodnotí sa pomer ceny a kvality jedla, zázemie šéfkuchára, úroveň kuchyne či povesť. Následne zostavia užší výber 30 podnikov s najvyšším potenciálom. Tie potom anonymne navštívia - testom prejdú obed alebo večera. Vznikne neverejná správa so závermi a s poznatkami. Výsledky niekedy v júli odprezentujú zástupcom rezortu.

    Anketa

    Myslíte si, že táto návšteva prospeje slovenskému gastroturizmu?

    „Klient si želá získať nezávislú štúdiu o gastronomickom potenciáli územia. Klient poveruje spoločnosť Michelin, aby použila svoju jedinečnú a nezávislú metodiku na vyhodnotenie gastronomického potenciálu územia a poskytnutie požadovanej štúdie,“ píše sa v dokumente.

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace