Huliak privíta michelinských expertov: Zmluva za 175 000 eur! Šéfkuchári reagujú, máme šancu získať hviezdu?
26. 3. 2025, 6:00 (aktualizované: 26. 3. 2025, 10:14)

Zdroj: NMH - Branislav Račko, nmh
Sen každého kuchára. Michelinská hviezda môže už čoskoro zažiariť aj na Slovensku! Zmluvu s legendárnym gurmánskym bedekrom v sume 175 000 eur uzavrel ešte bývalý minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (49). Expertov, ktorí si vytypujú vhodné reštaurácie a podrobia ich svojmu hodnoteniu, však už privíta nový „chef“ alebo šéfkuchár rezortu Rudolf Huliak (49).
Zdroj: nmh
Zdroj: NMH - Branislav Račko, nmh
Zdroj: nmh
Galéria k článku
Nový Čas zisťoval, aké podmienky musia podniky splniť, aby sa o prestížne ocenenie mohli uchádzať.
Slovensko ako jediné v strednej Európe nemá žiadnu reštauráciu s michelinskou hviezdou. Naopak, Česko sa môže pochváliť už dvoma podnikmi, ktoré dosiahli absolútny vrchol - Field a La Degustation Bohême Bourgeoise v Prahe. Kameňom úrazu bolo, že náš štát až doposiaľ nemal s autorom projektu žiadnu spoluprácu. Na zmenu sa podujal exminister Dušan Keketi, ktorý so spoločnosťou podpísal zmluvu v hodnote 175-tisíc eur.
O dokumente ako prvý informoval portál Aktuality.sk. „Tým, že v Michelin Guide nie je Slovensko spomenuté, veľa interkontinentálnych návštevníkov Slovensko obchádza, lebo tu nenachádzajú inšpiráciu v návšteve, pokiaľ nie je tá reštaurácia zaregistrovaná alebo nemá žiadnu michelinskú hviezdu. Sľubujeme si od toho veľa. Dúfam, že to v budúcom roku dotiahneme,“ vyhlásil vlani Keketi s tým, že michelinská hviezda by bola uznaním kvality našej kuchyne a impulzom pre gastroturizmus.
Michelinský kuchár Duranský sa dostal do vychýrenej reštaurácie: Trapas hneď pri príchode!

Zdroj: rtvs
Čo obsahuje zmluva
A za čo sme vlastne zacvakali? Na Slovensko v úvode priletia michelinskí experti, aby vhodné reštaurácie identifikovali. Hodnotí sa pomer ceny a kvality jedla, zázemie šéfkuchára, úroveň kuchyne či povesť. Následne zostavia užší výber 30 podnikov s najvyšším potenciálom. Tie potom anonymne navštívia - testom prejdú obed alebo večera. Vznikne neverejná správa so závermi a s poznatkami. Výsledky niekedy v júli odprezentujú zástupcom rezortu.
Anketa
Myslíte si, že táto návšteva prospeje slovenskému gastroturizmu?
„Klient si želá získať nezávislú štúdiu o gastronomickom potenciáli územia. Klient poveruje spoločnosť Michelin, aby použila svoju jedinečnú a nezávislú metodiku na vyhodnotenie gastronomického potenciálu územia a poskytnutie požadovanej štúdie,“ píše sa v dokumente.
Strana
1/3