Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sú toto NAJHORŠIE slovenské jedlá? Prvé miesto v rebríčku vás šokuje! Veď je takmer v každej domácnosti...

Sú toto NAJHORŠIE slovenské jedlá? Prvé miesto v rebríčku vás šokuje! Veď je takmer v každej domácnosti...

Zdroj: TASR – František Iván, istock

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Stálice v jedálničku Slovákov, no mnohí nad nimi ohŕňajú nos! Naša kuchyňa je plná jedál, ktoré odrážajú, čo dokázali naši predkovia vykúzliť aj z mála ingrediencií, no napriek tomu nemusia byť každému pochuti. Pozrite si rebríček 14 najslabšie hodnotených pokrmov - možno tam nájdete práve vášho favorita.

S neveselým prieskumom o tom, ktoré pochúťky zo slovenskej kuchyne majú najhoršie renomé, prišiel portál TasteAtlas. Do 20. marca 2025 zaznamenal 3 646 hodnotení, z ktorých systém uznal 2 672 ako legitímnych používateľov. To, či sa ich chuťové poháriky (ne)zhodujú s tými vašimi, ukáže zoznam 14 jedál, ktoré sú na našom území známe.

1. Smotanová nátierka

Táto krémová nátierka sa vyrába z kyslej smotany a kombinácie sušeného mlieka a cmaru. Je obľúbená nielen na Slovensku, ale aj u našich českých susedov. Býva ozvláštnená aj o rôzne bylinky, šunku, papriku či cesnak. Hoci sa pôvodne nazývala pomazánkové maslo, čo znamená maslová nátierka, podľa nedávneho nariadenia Európskej únie bol tento termín zakázaný, pretože výrobok neobsahuje minimálny obsah mliečneho tuku 39 %. V súlade so zákonom sa Česká republika aj Slovensko rozhodli pomenovať nátierku maslová pomazánka, resp. smotanová nátierka.

Šéfkuchár Martin Novák komentuje jedlo, ktoré dostal v nemocnici.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šéfkuchár Martin Novák komentuje jedlo, ktoré dostal v nemocnici
    Zdroj: sis

    2. Ryžový nákyp

    Práve tento mix chutí delí ľudí na dva tábory - buď ho zbožňujete, alebo by v rovnomennom rebríčku u vás skončil na prvom mieste.S kladá sa z ryže uvarenej v chladnom mlieku a kombinovanej so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami. Zmes sa neskôr zmieša s ovocím, zaleje sa hrubou vrstvou vyšľahaných bielkov a upečie sa, kým úplne stuhne.

    Anketa

    Máte radi ryžový nákyp?

    3. Kokosové ježe

    Koľkokrát ste ich našli medzi štedrovečernými sladkosťami, no rovnako chutné boli, aj keď vám po sviatkoch strávilo posledné zvyšky šalátu? Pozostávajú z piškótového koláča, ktorý je poliaty čokoládou a posypaný jemne vysušeným kokosom. Aj keď pochádzajú z Chorvátska, kde ich obyvatelia poznajú pod názvom čupavci, pod inými menami sú populárne aj v Poľsku, na Slovensku, v Maďarsku a na celom Balkáne.

    Veľmi podobný koláč možno nájsť aj v Austrálii a na Novom Zélande v mnohých supermarketoch, kaviarňach a pekárňach a je známy ako lamington, ale tento druh sa na rozdiel od svojho európskeho náprotivku často vyrába s vrstvou ovocného džemu.

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace