V Trenčíne, Trnave, Poprade a Banskej Bystrici totiž uzavreli zmluvy na 10 rokov na dodávku stravy s podozrivými firmami za veľmi zvláštnych okolností. Výsledkom čudných obstarávaní, v ktorom vyhrala aj firma vlastnená schránkou v Luxembursku, bola totiž dvojnásobná cena stravy. Nový Čas sa vybral na kontrolu do nemocnice v Trenčíne, pre ktorú varí schránková firma. Jedlá a ceny sme porovnali s nemocnicou vo Zvolene, ktorá v tejto kauze zapletená nie je.
Kauzu spustil denník Sme a Transparency international, ktorí zistili, že štyri štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za 10 rokov 81 mil. €. Cena za dodávku stravy sa pohybuje od 8,30 do 10,80 € na pacienta a deň. Do tendrov sa prihlásili firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Tie sú prepojené cez osobu Petra Bittóa, ktorý podpisoval zmluvu v Trnave za jednu firmu a v Trenčíne za druhú. Stravu v trenčianskej nemocnici sprostredkúva firma Hospital Catering Solutions, ktorá je vlastnená schránkovou firmou v Luxembursku.
Nový Čas nemocnicu v Trenčíne navštívil, aby sme zistili, ako strava pre pacientov vyzerá. Za celodennú stravu tu platia 8,30 € na deň a pacienta. Na neurológii, ktorú sme navštívili, mali pacienti na výber z dvoch jedál. Prvým bola rascová polievka a debrecínsky guláš s ryžou, druhým žemľovka a držková polievka.
O 3,50 € lacnejšie
Navštívili sme aj zvolenskú nemocnicu. Jedlo sem tiež dodáva externá firma, ale cena je podstatne nižšia ako v Trenčíne - platia tu len 4,84 € denne na pacienta. V tom sú zahrnuté raňajky, obed, večera a druhá večera pre cukrovkárov. V čase našej návštevy mali na obed rascovú polievku a segedínsky guláš s knedľou. Pacienti si ho pochvaľovali. Na veľké cenové rozdiely sme sa chceli opýtať riaditeľky trenčianskej nemocnice Danky Kaššovicovej, no bola na služobnej ceste. Podľa zamestnancov nemocnice je strava drahšia preto, že firma, ktorá ju má na starosti, sa zaviazala zrekonštruovať stravovacie a jedálenské priestory.
Ministerstvo zdravotníctva nariadilo v štyroch nemocniciach kontrolu, lebo návrh koncesných zmlúv mala zo zákona odsúhlasiť vláda. „Minister zdravotníctva Viliam Čislák na žiadosť zadal predmetné zmluvy preveriť. Výsledok aj prijaté opatrenia predloží dnes na rokovaní vlády“ uviedla hovorkyňa Martina Šoltésová.
Nemocnica v Trenčíne
- cena na deň za pacienta: 8,30 €
- poskytovateľ: Hospital Catering Gastro, ktorú vlastní schránková firma v Luxembursku
- cena zahŕňa: raňajky, obed, večeru podľa diét
- na obed mali: zeleninovú polievku a debrecínsky guláš alebo držkovú polievku a žemľovku
Nemocnica vo Zvolene
- cena na deň za pacienta: 4,84 €
- poskytovateľ: Alex, s. r. o., zo Zvolena
- cena zahŕňa: raňajky, obed, večeru a druhú večeru pre cukrovkárov
- na obed mali: rascovú polievku a segedínsky guláš
Odborníčka: Lacnejší sú lepší
Obidve hlavné jedlá v porovnávaných nemocniciach, čiže segedínsky a debrecínsky guláš sme dali zhodnotiť odbornícke na zdravú výživu. Tá pochválila jedlo v lacnejšej nemocnici. „Segedínsky guláš obsahuje menej kalórií a je nutrične hodnotnejší ako debrecínsky guláš. Má menej tukov a sacharidov, obsahuje kvasenú kapustu, dodá vitamín C, vlákninu a hodnotné minerálne látky. Zasýti lepšie,“ tvrdí Katarína Skybová.