Podľa odborníkov možno z krátkodobého hľadiska očakávať lokálny nárast cien mäsa a mlieka, pretože niektoré farmy budú musieť obmedziť produkciu. V širšom európskom kontexte však Slovensko a Maďarsko nepatria medzi veľkých producentov, takže globálny vplyv bude obmedzený. Slovensko produkuje približne 813-tisíc ton mlieka ročne, čo predstavuje iba 0,56 % európskej produkcie.
Podobne Maďarsko s 1,73 milióna tonami má len 1,19 % podiel. Straty na týchto trhoch môžu mať miestny vplyv, ale celoeurópske ceny neovplyvnia zásadne. Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) vysvetľuje, že pre spotrebiteľov mlieka sú na trhu dôležité až druhotné produkty, nie samotné mlieko.
„Záleží na tom, ako majú spracovatelia mlieka nastavené svoje distribučné toky surového mlieka. Viacerí môžu prikupovať aj v zahraničí a je možné, že dodávky môžu zo dňa na deň navýšiť,“ uvažuje Krajčovič.
Ani v prípade mäsa by nemal byť väčší problém. Ročne sa na Slovensku zabije približne 24-tisíc kusov dobytka, v Maďarsku je to 84-tisíc kusov. V rámci EÚ, kde sa ročne spracuje 22,35 milióna kusov, to predstavuje zanedbateľné podiely (0,11 % a 0,38 %).
Čo si o tom myslia odborníci? Čítajte na ďalšej strane→