Reklama

Slintačka a krívačka straší ľudí na Slovensku: Máme sa báť nakazeného mlieka?

Slintačka a krívačka straší ľudí na Slovensku: Máme sa báť nakazeného mlieka?

Zdroj: iStock

Reklama

Strach aj obavy! Na Slovensku momentálne zúri závažná, vysoko nákazlivá vírusová choroba dobytka a ľudia sa oprávnene pýtajú, či sa majú báť konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov .

Slovenský mliekarenský zväz (SMZ) však uisťuje spotrebiteľov, že všetky produkty prechádzajú pasterizáciou, ktorá zabezpečuje bezpečnosť. „Žiadne mlieko z chovov, ktoré sú rizikové alebo sa v nich vyskytli prípady SLAK, sa nespracúva,“ potvrdzuje zväz.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    čo je to slintačka a krívačka / dobytok / ochorenie
    Zdroj: NČ / ms

    Produkty z domácich mliekarní sú prísne kontrolované a vyrábané v súlade s najprísnejšími normami. Kľúčovým procesom je pasterizácia, pri ktorej sa mlieko zahreje na 72,5 °C počas 15 sekúnd, čím sa eliminujú nebezpečné mikroorganizmy a zachovávajú sa výživové látky. „Surové mlieko od kravy, ovce či kozy v akútnej fáze nákazy býva zrazené a chuťovo nevhodné na konzumáciu, čiže je ľahko identifikovateľné,“ vysvetľuje SMZ. Pasterizácia nielenže zaručuje bezpečnosť, ale aj predlžuje trvanlivosť mliečnych výrobkov.

    Výrobky zo surového mlieka

    Ak je výrobok vyrobený zo surového mlieka, musí to byť jasne uvedené na obale, a to s označením, že ide o nepasterizovaný alebo tepelne neošetrený produkt. Ak si spotrebiteľ nie je istý, či výrobok prešiel pasterizáciou, je lepšie ho ešte podrobiť ďalšiemu tepelnému spracovaniu, aby bola zabezpečená jeho bezpečnosť. Zväz uisťuje, že spotrebitelia sa nemusia obávať mliečnych výrobkov z iných krajín, pretože legislatíva EÚ, ktorá platí pre mlieko a mliečne výrobky, je rovnaká pre všetky členské štáty.

    Čo sa robí s mliečnymi výrobkami?

    • Výrobky z pasterizovaného mlieka, ako sú jogurt, sušené mlieko, dojčenská výživa a ďalšie produkty, podľa súčasných poznatkov nepredstavujú riziko pre ľudské zdravie.
    • Tepelné ošetrenie mlieka (pasterizácia) vedie k významnému zníženiu množstva vírusov v mlieku.
    • Podobné tepelné procesy sa používajú aj pri výrobe uvedených mliečnych výrobkov.
    • Pri výrobe sušeného mlieka a dojčenských mliek sa používa tepelná inaktivácia, ktorá ešte viac znižuje prítomnosť vírusu.
    • Teplota pasterizácie 72 °C počas 15 sekúnd zníži množstvo infekčného vírusu 10 000 - až 100 000-krát.

    Autor: red, slak, Nový Čas

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace