„Pečiem počas celého roka rada a vravia, že najmä ťažké recepty. Vždy som zvedavá, čo z toho bude. Škorica je neodmysliteľná súčasť nielen vianočných koláčov, ale aj do kávičky či krupičnej kašičky, a občas si z nej len tak pričuchnem. Som diabetička, je to veľmi dobrý antioxidant, okrem toho, že mi pripomína moje detstvo,“ povedala so smiechom. Vďaka Novému Času si môžete k jej dobrotám aj privoňať!
Perníčky od sestričky z Kramárov
Potrebujeme:
4 lyžice vody 40 dag medu 12 dag masla (hera) 14 dag práškového cukru 3 lyžice rumu 3 žĺtky 1 celé vajce 1 kávová lyžička škorice, anízu, klinčekov, 15 dag sódy bikarbóny (malá kávová lyžička) 70 dag hladkej múky
Rumová poleva: 25 dag práškového cukru, 1/2 dl rumu
Postup: Prevaríme vodu, pridáme med, maslo, cukor a rum. Do vychladnutej masy pridáme múku, žĺtky, koreniny, sódu bikarbónu, všetko vylejeme na dosku s múkou a spracujeme na tuhé cesto, ktoré odložíme na 12 hodín do chladu. Potom znova premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko a vykrajujeme. Poukladáme na vymastený plech. Potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov. Ešte teplé môžeme namáčať do rumovej polevy, ktorú zohrejeme, kým nebude hladká. Alebo zdobíme rôznymi polevami podľa fantázie.