Čistota je prvoradá
Na prvom mieste si všímajte miesta predaja. Ak je v kadi hlava na hlave a ryby nemajú prívod čerstvej vody, kúpu si rozmyslite. Predajcovia by mali mať pracovnú dosku udržiavať ju čistú a zabezpečiť odtok vody do kanalizácie, povinnosťou sú pre nich čižmy, rukavice a gumová zástera.
Príchuť bahna
je však v skutočnosti chuťou rybieho tuku, väčšinu ho má ryba v okolí brušnej plutvy. Znalci teda radia odkrojiť bielu tukovú riasu z brucha, ktorá býva jasne ohraničená a tučná 1 až 3 centimetre. Tak by nemalo hroziť rozšírenie nežiaducej chuti.
2 kg kapor
Najväčšej obľube sa väčšinou tešia kapry okolo dvoch kíl. Menšie totiž mávajú veľa malých kostí, tie väčšie zas niektorým chutia po bahne.
Skontroluje mu oči
Dôležité je kúpiť rybu zdravú a čerstvú. Najlepším indikátorom toho sú oči, žiabre a vrstva slizu. Ak má ryba oči jasné, žiabre svetlo ružovkasté a leskne sa, je zdravá a čerstvá. Pozor však na tie s matnými očami, červenými alebo sivými žiabrami a celé obalené matným bielym hlienom.
Najskôr ho treba omráčiť
Ak predajcovia ponúkajú zabíjanie kaprov, mali by to robiť rýchlo a šetrne po omráčení kapra paličkou. Rybu by nemali chytať za žiabre, ohrozovať mu oči, či z neho dokonca dávať dolu šupiny zaživa. Štátna veterinárna správa odporúča dať si kapra zabiť na mieste a nestresovať ho dlhou prepravou alebo pobytom vo vani bez prísunu čerstvej vody.
Nevypúšťajte ju na slobodu!
Vyhladovaná ryba zo sádok má až 70%-nú pravdepodobnosť, že do niekoľkých dní uhynie. SVS preto radia - ak chcete na Vianoce urobiť dobrý skutok smerom k zvieratkám, kúpte radšej sýkorkám loj.