Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2015 14:02 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Zvrat v kauze Bonanno: Nový Čas vyhral spor so sudcom Najvyššieho súdu o 100-tisíc €

Tomu sa povie úspech pre slovenské médiá. V kauze článkov o zvrátenom žúre justičnej elity v bare Bonanno padol včera na súde verdikt v prospech Nového Času. 

Okresný súd Bratislava II zamietol žalobu sudcu Najvyššieho súdu Štefana Michálika, ktorý žiadal od nášho vydavateľstva náhradu nemajetkovej ujmy za články vo výške 100-tisíc eur. Odborníci sa zhodujú, že rozsudok je veľkým plusom pre slobodu médií na Slovensku.

Nový Čas v roku 2011 priniesol sériu článkov o stretnutí v bare v Rajeckých Tepliciach. Justičnú elitu mal pred barom vítať právnik na dôchodku Tibor Péchy s modrými slúchadlami na ušiach a maketou samopalu v rukách. A to len pár mesiacov po tom, čo v Devínskej Novej Vsi zavraždil Ľubomír Harman s podobnými slúchadlami celú rodinu. Strážcovia spravodlivosti, ktorí sa na nechutnom večierku zúčastnili, zareagovali žalobami za státisíce eur. Jedným z nich je aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Michálik, ktorý od vydavateľstva Ringier Axel Springer žiadal 100-tisíc eur. „Ja stále trvám na tom, že som prišiel neskôr a tohto vítania som sa nezúčastnil. Od počiatku som tvrdil, že táto situácia nenastala a vyplývala aj zo znaleckého posudku, ktorý som predložil v konaní súdu, v ktorom je uvedené, že bolo s fotografiou manipulované,“ povedal Michálik. V júli 2013 však Kriminalistický ústav v Prahe potvrdil, že fotografie zo stretnutia sú pravé.

 

Žalobu zamietla

Sudkyňa nakoniec Michálikovu žalobu zamietla a vydavateľstvu priznala náhradu trov konania. „Musí zniesť aj väčšiu mieru kritiky. Súkromie je do istej miery obmedzené,“ povedala po vyhlásení rozhodnutia. Šéfredaktorka Nového Času Júlia Kováčová je s verdiktom spokojná. „Rozhodnutie o zamietnutí žaloby vítame. Počas súdnych procesov sme predložili dôkazy, ktoré potvrdili pravdivosť článkov a dospeli k zamietnutiu žaloby. Súd svojím rozhodnutím len potvrdil princípy slobody tlače tak, ako to vyplýva z rozhodovania Európskeho súdu pre ľudské práva. Rozhodnutie je z pohľadu slobody tlače podľa mňa významné nielen pre samotný denník Nový Čas, ale aj pre ostatné médiá. Niektoré státisícové žaloby by teda nemuseli končiť až na Európskom súde, ale pre svoju neopodstatnenosť by mohli byť zamietnuté už na Slovensku,“ uviedla Kováčová.

 

Rovnaký súd, iný verdikt

Zaujímavé pritom je, že ten istý súd, ale iná sudkyňa, zaujala iné stanovisko v prípade žaloby ďalšieho sudcu Daniela Hudáka, ktorý sa uchádzal aj o post predsedu Najvyššieho súdu. V prípade jeho žaloby Okresný súd Bratislava II rozhodol 16. júna minulého roku tak, že Nový Čas sa mu musí ospravedlniť. O Hudákovej požiadavke na stotisíceurové odškodné však vtedy súd nerozhodoval. Čaká sa totiž, či verdikt o ospravedlnení uzná krajský súd za právoplatný. Advokát Nového Času Róbert Bános to vysvetľuje tým, že u Hudáka neboli vykonané dôkazy v takom rozsahu ako v prípade žaloby Michálika.

 

Odborník o rozsudku

Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO)

Tento rozsudok uprednostňuje verejný záujem a právo verejnosti na informácie pred súkromím verejne činných osôb. Považujem to za rozsudok v prospech slobody tlače a práva na informácie, ale aj v prospech novinárov, ktorí svojou prácou prinášajú verejnosti informácie.

 

Rozsudok pomôže aj ďalším médiám

Advokát nového Času Róbert Bános 

Ako je možné, že v prípade sudcu z Najvyššieho súdu JUDr. Hudáka súd priznal sudcovi ospravedlnenie a ďalšiemu sudcovi jeho žalobu zamietli?

Aj keď ide o tú istú kauzu, na súde sa prejednáva každý prípad sam ostatne. Podľa mňa sa v dnešnom prípade vykonalo omnoho viac dôkazov, vypočuli sa napríklad aj znalci, ktorí súdu potvrdili pravosť fotografií. Toto všetko nám v prvom prípade chýbalo. Ale aj to je jeden z dôvodov, prečo sme proti tomu rozsudku podali odvolanie.

Myslíte si, že tento rozsudok bude mat význam z pohľadu podávania žalôb proti médiám?

Verím, že áno. Rozhodovanie slovenských súdov v kontexte tohto rozsudku by sa takto mohlo približovať k rozsudkom Európskeho súdu pre ľudské práva.

Môžu sa proti tomuto rozsudku ešte odvolať?

Áno, túto možnosť žalobca má. Odvolanie treba podať do 15 dní od doručenia rozsudku, potom bude prípad posudzovať krajský súd.

  

Vývoj prípadu: 

16. 10. 2010 – uskutoční sa stretnutie v Rajeckých Tepliciach v reštaurácii Bonanno, prítomní sú vysokí predstavitelia justície

09. 06. alebo 10. 06. 2011 – vydavateľ Nového Času dostane od anonyma fotografie a videá zo stretnutia (preukazujú správanie sa osôb na stretnutí vrátane počínania JUDr. Péchyho s maketou samopalu a modrými chráničmi uší)

15. 06. 2011 – Nový Čas uverejnil prvý článok o stretnutí

07. 06. 2012 – ako prvý podáva žalobu JUDr. Ladislav Tichý, zastupujúci generálny prokurátor, žiada ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy 200 000 €. V priebehu pol roka je podaných ďalších 7 žalôb (prokurátor, sudcovia, právnik a manžel majiteľky zariadenia pýtajú dokopy 940 000€)

27. 02. 2013 – prvé pojednávanie v kauze (sudca NS Michálik)

24. 05. 2013 – sudca Korduliak nezaplatil súdny poplatok, jeho prípad končí, celková žalovaná sumu klesá o 120 000 €

25. 05. 2013 – Kriminalistický ústav Praha (Polícia ČR) vypracuje znalecký posudok, ktorý potvrdzuje pravosť fotografií aj videí zo stretnutia

02. 07. 2013 – vydavateľstvo žaluje aj Občianske združenie Justičný Oskar, žiadajú náhradu škody 1 milión €

28. 07. 2013 – právnik Péchy nezaplatil súdny poplatok, jeho prípad končí, celková žalovaná suma klesla o ďalších 120 000 €

16. 06. 2014 – sudcovi Hudákovi priznávajú ospravedlnenie, nemajetkovú ujmu zatiaľ nie

12. 08. 2014 – sudca Hudák má nahradiť Harabina, stáva sa kandidátom na predsedu Najvyššieho súdu

leto 2014 – žalobu podá aj sudca Krupa, žiada 100 000 €, takisto sudca Korduliak podáva svoju žalobu znovu o 90 000 €

19. 01. 2015 – sudcovi Michálikovi zamietajú žalobu

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na miesto tragédie nad obcou Liptovská Kokava prišiel aj poslanec Rudolf Huliak.
Foto
Na miesto brutálneho ÚTOKU medveďa prišiel aj Rudolf Huliak: OSTRÉ slová poslanca!
(ilustračné foto).
Chlap prišiel do nemocnice s boľavým problémom TAM DOLE: Hrozné, čo nasledovalo potom
Za legendárnou tenistkou smúti aj svetová jednotka Jannik Sinner.
Foto
Správa zasiahla Sinnera i Nadala: Tenisový svet oplakáva ikonu
Peter Pellegrini a Branislav Gröhling
Pellegrini o Dolinkovej odchode: Demisiu prijmem, ale až keď... Tvrdá reakcia Gröhlinga!
Orechy sú plné výživných látok
Foto
Zázračná potravina? Sezóna vlašských orechov sa začína: Neuveriteľné, na čo všetko pomáhajú!
(ilustr. foto)
Na Havaji zaznamenali nový vírus: Nakazili sa desiatky turistov!
Starosta Hýb Karol Pavlíček (59) je z tohto incidentu veľmi nešťastný.
Foto
Hubár Stanislav († 55) prišiel o život po útoku šelmy, starosta Hýb prehovoril: Bola to len otázka času!
Mesto podpísalo Memorandum o spolupráci pri spracovaní odbornej a dátovej analýzy
Čaká Košice veľká zmena? Mesto má neuveriteľných 22 mestských častí, chcú ich rušiť!
Jenny Phenix
Foto
Žena predala VŠETOK majetok, aby si splnila sen: Skončilo sa to FIASKOM, dôvod vás zarazí
Slovenskí repatrianti z Izraela.
Slovenský vládny špeciál dnes pristál s evakuovanými ľuďmi z Libanonu: Koľko to bude krajinu stáť?
Ničivé dažde, ktoré sa začali ešte vo štvrtok neskoro večer, zasiahli veľkú časť krajiny.
Smrteľné záplavy na Balkáne neutíchajú: Obete rátajú na desiatky
Krikľavo zafarbené auto dostalo meno Matilda II.
Foto
45-ročnú Škodu zmenili na nepoznanie: Prečo si takto pomaľovali veterána?!