Tak skúste metódu japonského kuchára Jamy Čaahana. Ten vie spraviť vajcia so žltou obrubou a bielym stredom. Dokáže vajcia pred varením "presvedčiť", aby sa bielok a žĺtok prehodili. Nie je to žiadna mágia ani chémia, ale prostá fyzika využívajúca odstredivú silu.
Žĺtok je totiž hustejší než bielok. Keď vajíčko vystavíte odstredivej sile, žĺtok a bielok sa prehodia. Potom vajíčko stačí uvariť a máte vajcia natvrdo so žĺtkom na povrchu a bielkom uprostred.
A ako to Čaahan robí? Všetko vysvetľuje vo videu na YouTube. Najskôr vajíčko oblepí náplasťou. Potom ho umiestni doprostred nohavice silonky a zaistí uzly. Chytí rukami oba konce silonky (vajce je uprostred) a začne vajíčkom točiť, až sa silonka silno zakrúti. Potom sa zastaví a zakrútenú silonku natiahne, takže vajíčko sa začne prudko otáčok okolo svojej osi opačným smerom. Proces niekoľkokrát opakuje. Po odstreďovaní má vajíčko stmavnúť. Je to optický klam vyvolaný tým, že sa pod škrupinu dostane tmavší žĺtok. Ideálne je tak tento pokus s vajcom s bielou škrupinou. A potom už je dobré vajcia v náplasti uvariť natvrdo, schladiť, olúpať a narezať napoly. A tešiť sa z inverzného efektu.
Pri procese odstreďovania je potrebné mať trpezlivosť a vydržať pár minút, aby sa všetok žĺtok dostal na povrch a bielok, naopak, do stredu. Ak netočí človek dosť intenzívne a dosť dlho, dôjde k zmiešaniu bielka a žĺtka a vajcia sú po uvarení celé svetložlté.