Každý chod z romantickej večere obsahuje afrodiziakum, ktoré vás naladí na tú správnu nôtu, aby ste Valentína oslávili ako sa patrí.
Avokádové srdiečko
*predjedlo
Potrebujete:
2 hlávky ľadového šalátu, jedno avokádo, limeta, soľ, bylinky (napr. rukola)
Afrodiziakum
avokádo: Aztékovia nazývali strom avokáda „Ahuacuatl“, čo znamená – semenníkový strom, čiže toto ovocie na vašom valentínskom stole by určite nemalo chýbať.
Postup
- male šalátový lístky ( tzv.srdiečko) naplníme avokádovým dipom. Ten vyrobíme tak, že roztlačíme vidličkou avokádo, pridáme limetkovú šťavu a soľ podľa chuti, ozdobíme rukolou
Zubáč s mrkvovým pyré
*hlavné jedlo
Potrebujete: 1 väčšiu filetu zubáča, 250 g mrkvy, 250 g zemiakov, maslo, soľ, baby mrkvičku
Afrodiziakum
mrkva: už v staroveku ju považovali za potravinu, ktorá dokáže vyvolať vzrušenie a to nielen vďaka svojmu tvaru.
Postup:
Na panvici dajte rozpáliť maslo, na ktorom rýchlo opečte filety ryby z oboch strán dozlatista. Rybu posoľte. Do ošúpaných zemiakov spolu s mrkvou pridajte maslo, posoľte, podlejte vriacou vodou a prikryté duste. Počas dusenia podľa potreby podlievajte vodou. Mäkkú mrkvu dajte do mixéra spolu so zemiakmi a rozmixujte na pyré. Baby mrkvičku najskôr krátko povarte a potom opečte na panvičke.
TIP: Ak sa vám zdá príprava pyré zdĺhavá, môžete k rybe pridávať opečené zemiaky s baby mrkvičkou
Malinový sorbet
*dezert
Potrebujete: mrazené maliny, cukor, limetu, horká čokoláda
Afrodiziakum
maliny: ich červená farba evokuje vášeň zároveň sú bohaté na vitamín C a zinok, ktoré vzpružia organizmus
čokoláda: Aztékovia verili, že čokoláda je potrava len pre bohov, obsahuje totiž antioxidanty, draslík, železo aj horčík. Dvojitý afrodiziakálny účinok dosiahnete v kombinácii s červeným vínom
Postup:
Mrazené maliny prepasírujte cez jemné sitko, potom ochuťte cukrom a kvapkou limety a dajte stuhnúť v mrazničke (občas pomiešajte vidličkou, aby bol sorbet kyprý). Na vrch môžete nastrúhať hrubé piliny horkej čokolády
Berry bee
*valentínsky drink
Potrebujete:
20 ml Becherovky, 12 ml jahodového likéru, 0,5 ml medovej vody, 1jahodový džús, plátok jahody na ozdobu
Postup:
Zabudnite na obohrané šampanské s jahodami! Vyskúšajte niečo iné. V šejkri spoločne s ľadom zmiešajte Becherovku, rozdrvenú jahodu, jahodový likér a medovú vodu (med s vodou v pomere 1:1), dobre pretrepte a cez sitko zlejte do malej ozdobnej likérky. K dokonalosti chýba už iba plátok jahody na okraji pohára.
V jednoduchosti je krása
Vojto Artz, šéfkuchár, METRO
Jedlo nemusí byť komplikované, dôležité je, aby bolo pripravené s láskou, vyzeralo pekne na tanieri, bolo uhladene naservírované a s fantáziou ozdobené.