Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2015 15:37 | Správy | Domáce správy

V Rusku popravili najväčšieho kritika Putina Borisa Nemcova: Reakcie slovenských politikov

V Rusku popravili najväčšieho kritika Putina Borisa Nemcova: Reakcie slovenských politikov
V Moskve v piatok večer zastrelili bývalého ruského vicepremiéra a známeho kritika prezidenta Vladimira Putina Borisa Nemcova († 55).

Premiér Robert Fico ostro odsudzuje vraždu významného predstaviteľa politickej opozície v Rusku Borisa Nemcova. "Pridávam sa k hlasom volajúcim po rýchlom a objektívnom vyšetrení tohto zločinu," uviedol predseda slovenskej vlády vo svojom vyhlásení. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR.

Takisto strana Most-Híd je šokovaná a pobúrená vraždou popredného opozičného ruského politika Borisa Nemcova. "Nemcov zosobňoval v očiach strany Most-Híd občiansku odvahu a nádej pre slušných ľudí v Rusku na slobodnú a demokratickú spoločnosť". Podľa strany bola jeho zavraždením čiastočne zavraždená aj nádej Ruska na slobodu, demokraciu a občianske práva. "Vnímame to ako politickú vraždu v najhoršej tradícii bývalého sovietskeho režimu, podobne ako boli vraždy Anny Politkovskej či odporcu Putinovho režimu Alexandra Litvinenka," uvádza strana vo svojom stanovisku.

Vraždu popredného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova odsúdil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Zároveň dúfa v rýchle vyšetrenie prípadu. "Som otrasený týmto ohavným činom. Pevne verím, že vražda ruského politika bude transparentne a rýchlo vyšetrená a vrahovia postavení pred súd," uviedol v reakcii Pellegrini.

Úder pre Rusko aj ruskú spoločnosť

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dôrazne odsudzuje vraždu bývalého podpredsedu vlády Ruskej federácie a súčasného predstaviteľa liberálnej opozície Borisa Nemcova. "Pozostalým i všetkým demokraticky cítiacim občanom Ruskej federácie vyjadrujeme úprimnú sústrasť," informoval agentúru SITA hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

"Táto brutálna vražda je tragédiou pre celú ruskú spoločnosť a úderom pre Rusko, ktoré práve dnes potrebuje pluralitu politických názorov a nie návrat do minulosti. Každá krajina potrebuje pluralitné názorové prostredie pre normálny politický vývoj. Opozícia je kľúčovou súčasťou zdravej demokratickej spoločnosti," uvádza ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení. 

Slovenská republika dôrazne odmieta a odsudzuje akékoľvek formy násilia namiereného proti politickým predstaviteľom a očakáva, že okolnosti zavraždenia Borisa Nemcova budú bezodkladne a dôkladne vyšetrené a osoby zodpovedné za tento ohavný čin budú postavené pred súd, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.

Nemcova popravili 4 ranami do chrbta

V Moskve v piatok večer zastrelili bývalého ruského vicepremiéra a známeho kritika prezidenta Vladimira Putina Borisa Nemcova. Podľa polície ho neznámy útočník štyrikrát strelil do chrbta. Incident sa stal v centre ruskej metropoly, keď 55-ročný Nemcov kráčal po moste cez rieku Moskva aj s Ukrajinkou, ktorá vyviazla bez zranení. Vraždu okamžite odsúdil Kremeľ aj prezident Putin, ktorý nariadil vyšetrovanie pod prezidentskou kontrolou. Podľa Putina môže ísť o nájomnú vraždu, ktorá má byť provokáciou pred plánovaným protivládnym protestom, ktorý mal Nemcov v nedeľu viesť .

 

Nemcov patrí už 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa. "Je nepredstaviteľné, že líder opozície bol zastrelený za hradbami Kremľa. Je len jedna verzia - zastrelili ho za to, že hovoril pravdu," povedal expremiér a ďalší líder opozície Michail Kasjanov. K vražde sa vyjadril aj americký prezident Barack Obama, ktorý vyzval na rýchle, transparentné a nestranné vyšetrenie prípadu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Antony Blinken.
Spojené štáty sa obávajú, že Rusko... Znepokojivé varovanie Washingtonu
Generálny manažér Slovana Bratislava Ivana Kmotrík ml..
Foto
Kmotríka ml. odmeny v Lige majstrov tešia, no nestačia: 20 miliónov eur nám rozpočet nevykryje!
Memoáre zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.
Foto
Memoáre Navaľného († 47) odhaľujú trpkú PRAVDU o jeho živote v Rusku: Predvídal svoju SMRŤ?!
Hviezdna slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Foto
Vlhovej pomáha pri návrate aj Shiffrinová: Zblížili sme sa!
Ilustračné foto.
Foto
Muž sa po rokoch prebral z kómy: Radosť vystriedalo zdesenie! Myslel si, že je rok 1980 a... Hrozivé, čo nasledovalo
(ilustračné foto)
Vážne varovanie odborníkov: Smrteľné záplavy a extrémne počasie sa ZHORŠIA! To nevyzerá dobre
Pizza. (Ilustračné foto)
Veľká RAZIA v reštaurácii: Strašné, čo odhalili! Vážne TOTO obsahovala obľúbená pizza?
ilustračné foto
Južná Kórea začala konať: KĽDR bude zúriť! Pozrite sa, čo plánuje
Andrej Babiš, Matúš Šutaj Eštok.
Rezort vnútra očistil Babiša od spolupráce s ŠtB: Ide o TAJNÚ dohodu?! Na politickej scéne to VRIE
Muchotrávka zelená
Hubačka sa zmenila na nočnú moru: 7 ľudí skončilo v Košiciach na JIS-ke! Strašné, čo sa stalo
Bez lekárov nie je možný chod slovenských nemocníc.
Foto
Hrozí KOLAPS slovenského zdravotníctva? Lekárom vyššie platy nestačia! Nemocnice reagujú
Florián sa taktiež ponáhľal na pomoc, žiaľ, prišiel už neskoro.
Foto
Florián spomína na osudný požiar známej chaty v Tatrách: Pomôcť už nestihol...