Päťdesiat rokov sa v hornej časti tohto nevďačného zoznamu umiestňujú jablká sú zďaleka na prvom mieste, pretože ich obvykle striekajú pred aj po zbere, aby ostali čo najdlhšie "čerstvé", píše Alo.rs.
Už druhý rok je, naopak, medzi "najčistejším" jedlom avokádo, pri ktorom možno pesticídy nájsť len na percente vzoriek.
Zemiaky obsahujú najviac pesticídov vo vzťahu k ich váhe, uvádza Blic.rs. V priemernej paprike našli zhruba 15 rôznych druhov pesticídov, zatiaľ čo cherry paradajky, nektárinky, broskyne, hrach a jablká obsahujú asi 13 rôznych druhov pesticídov.
Podľa tohto zoznamu by sme mohli dôjsť k záveru, že najbezpečnejšie sú potraviny, ktorým sa darí v tropických oblastiach a nemôžu byť pestované v skleníkoch bez riadnej klímy.
Potravinám, ktoré predávajú mimo sezónu, by sme sa v optimálnom prípade mali vyhýbať, a tak zabudnúť na plnené papriky a čerstvý šalát z paradajok a uhoriek v zime, radí Life Magazine.
Najviac pesticídov obsahujú:
1. Jablká
2. Broskyne
3. Nektárinky
4. Jahody
5. Hrozno
6. Zeler
7. Špenát
8. Paprika
9. Uhorka
10. Cherry paradajky
11. Hrášok
12. Zemiaky
Najmenej pesticídov obsahujú:
1. Avokádo
2. Kukurica
3. Ananás
4. Kapusta
5. Hrach (mrazený)
6. Cibuľa
7. Špargľa
8. Mango
9. Papája
10. Kivi
11. Baklažán
12. Grapefruit
13. Melón
14. Karfiol
15. Sladké zemiaky